Minifesztivál indul a Fonó Szalonban

2014. február 8., szombat 12:43

Koncertek, előadások, borászok és hegedűkészítők bemutatója és fotókiállítás is szerepel az idei Fonó Szalon programjában, február 15. és március 1. között.

A Fonó Budai Zeneház minifesztiválját Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző nyitja meg, akit tavaly év végén a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia a tagjává választott – közölte a Fonó az MTI-vel.

Pannonhalmiakkal kezdenek

A rendezvény első szalonbeszélgetése február 15-én kora este lesz: Juhász Anna irodalmi menedzser, a New York Művész Páholy vezetőjének vendége Varga Mátyás pannonhalmi szerzetes, költő, aki a Pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivált vezeti. Ezen a napon nyílik Vancsó Zoltán fotográfus kiállítása; a művész elsősorban fekete-fehér képeivel vált ismertté, manapság azonban színes képeket is készít. A Balogh Rudolf-díjas, 41 éves művész André Kertész-ösztöndíjas is volt és két hónapon át dolgozott Párizsban. Eddig több mint negyven kiállítása volt itthon és külföldön, a mostani március 1-ig tekinthető meg a Fonóban.

A nagyteremben február 15-én este egy szakrális mű, igazi dzsessztörténeti kuriózum hangzik el: John Coltrane negyven évvel ezelőtt, 1964-ben rögzített A Love Supreme című négytételes darabja a Juhász Gábor–Lukács Miklós–Szalai Péter trió előadásában, amely most a Fonó kiadásában lemezen is megjelent Making a Change címmel. A Coltrane-mű mellett a korongon szerepel Juhász Gábor három szerzeménye és egy Debussy-átdolgozás is. Egy magyar nyelvű bluegrass–gospel alapú műsor is bemutatkozik ezen az estén: a mű Apáti Ádám és Pintér Zsolt (zene) és Lackfi János (szöveg) együttműködésével készült.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szerelemmel és borral folytatják

Február 21-én pénteken Szemerédi Bernadett tart előadást a Fonó Szalonban a magyar szerelmi költészet gyöngyszemeiről, ezzel egyben elindul a házban a Fonó Pódium, amely havonta színpadi előadásoknak ad otthont. Ezután a Misztrál együttes ad koncertet vers- és népdalfeldolgozásaival.

Február 22-én és 23-án tartják – immár harmadik alkalommal – a Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonját, a hazai hegedű- és vonókészítő mesterek bemutatóját. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni, miközben a hazai borászatok nedűit lehet megkóstolni. A bemutatót esténként koncertek egészítenek ki: az első napon, szombaton este a Magyar Reneszánsz Együttes koncertezik, aztán Baráti Kristóf hegedű- és Farkas Gábor zongoraművész lép fel. Vasárnap a Hodinka Vonósnégyes ad műsort.

Végül zenével zárnak

A március 1-jei záró szalonbeszélgetésen a magyar revival népzene és világzene lehetőségei, jövője a téma, Weyer Balázs szerkesztő, világzenei szakértő, a World Music Charts Europe nemzetközi zsűrijének magyar tagja és Liber Endre zenész, a Hangvető Zenei Társulás tagja beszélget a házigazdákkal, Horváth László Fonó-igazgatóval, művészmenedzserrel és Rosonczy-Kovács Mihály népzenésszel, a Fonó művészeti vezetőjével. A nagyteremben lemezbemutató koncert lesz, Lukács Miklós triója a Cimbiózis című anyagot adja elő. További részletek a Fonó honlapján.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.