Mit tud a könyvfilm?

2012. március 23., péntek 17:00, frissítve: péntek 17:16

A könyvfilm is olyan képződmény, amelyet már régen kitaláltak, csak Magyarországon még nem terjedt el. Nincs másról szó, mint egy trailerről vagy teaserről, csak éppen nem filmhez, hanem könyvhöz készül a hangulati és/vagy tartalmi előzetes.

A zLabor első könyvfilmje egy magvetős kötethez készült, a Levelek az árnyékvilágból címűhöz. Egyébként nem elsőként, mert korábban már találkozhattunk ilyenfajta reklámmal a magyar piacon: a Libri kiadó egy vámpírtrilógiát népszerűsített ezzel az egyszerű – talán túlontúl is egyszerű – kisfilmmel:

Úgy látszik, egyelőre a sötétség és a sikolyok ihletik meg leginkább a reklámszpotok alkotóit, mert a zLabor kreatív csapatának első kisfilmje is egy thriller-, horror- és sci-fi elemeket ötvöző új kötethez készült, amelyben a kísértethistóriáktól az okkultizmuson át a brutális gyilkosságig mindenféle válogatott szörnyűség megtalálható, mindez egy 19. századi orvos szemszögéből. Természetesen nem ő írta a könyvet, hanem egy kortárs szerző, aki az utószóban is csak monogramjával nevezi meg magát, a címlapon pedig a levelek szerzője, a főszereplő, Szeghalmi Lőrincz van megjelölve szerzőként. Valamiért az az érzése az embernek, hogy a kötet eleve sikerkönyvnek készült, a téma és a kötet külső megjelenése is esélyt ad erre, és nyilván nem véletlenül kapta azt a kitüntető promóciós lehetőséget, hogy róla készülhetett el az első könyvfilm.Az ötletről csak annyit, hogy mindenképpen üdvözölni kell, mert semmi nem kelti fel jobban az érdeklődést manapság, mint a mozgókép, főleg, ha a videó rövid, emlékezetes, és nem utolsósorban megjelenik a Youtube-on. Innen aztán ideális esetben egyenes útja van a Facebookra, tehát jó esetben az érdeklődő közönséghez is. Legutóbbi könyves reklámokról szóló összeállításunkban hoztunk néhány példát arra, hogyan próbálják eladni a könyveket külföldön – ezekből nyilvánvalóan kitűnik, hogy van hova fejlődnünk a könyvek marketingjét illetően. Ha a könyvfilmek készítése rendszeressé válik, a kisfilmek minősége pedig állandó marad, az nagy ugrást jelenthet ebben a fejlődésben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.