Modern képzőművészet: Berlin zárkózik az élbolyhoz

WL

2012. június 13., szerda 23:36

Világhírű modern festménygyűjteménnyel gazdagodik Berlin, miután a Bundestag – a német törvényhozás alsóháza – meglepetésszerű döntéssel 10 millió eurót szavazott meg egy kezdeményezés támogatására, amelynek az a célja, hogy méltó kiállítóhelyet hozzanak létre a Pietzsch házaspár gyűjteményének.

A többek között René Magritte, Joan Miró, Salvador Dalí, Frida Kahlo és Mark Rothko műveiből álló gyűjteményt Heiner és Ulla Pietzsch 2010-ben adományozta a német fővárosnak, azzal a feltétellel, hogy állandó kiállításon mutatják be valamennyi képet. A gyűjtemény befogadására Gemäldegalerie-t – a régi mesterek alkotásait őrző fővárosi képtárat – szemelték ki, az átépítésre azonban nem volt pénz.

Szakértők szerint a Bundestag költségvetési bizottsága által kedden váratlanul megítélt 10 millió euró korántsem elég, de ekkora összeggel már el lehet kezdeni a vállalkozást, és a törvényhozási támogatás más forrásokat is megnyithat.

Az elképzelés szerint a Gemäldegalerie jelenlegi gyűjteményét átköltöztetik a berlini Múzeum-sziget épületegyütteséhez tartozó Bode Múzeumba, a felszabaduló 7 ezer négyzetméteres kiállítótérben pedig elhelyezik a Pietzsch házaspár képeit, valamint számos további – berlini múzeumokban szétszórtan látható – modern műalkotást. A német főváros így a modern képzőművészet területén is felzárkózhat a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé.

A Pietzsch-gyűjtemény az egyik leghíresebb modern festészeti magángyűjtemény. A mintegy 150 alkotás összesített értékét 120 millió euró körülire becsülik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.