Moholy-Nagy László-napot tartanak Londonban

Grund

2012. május 26., szombat 10:12, frissítve: szombat 12:03

Moholy-Nagy László-napot rendez szombaton a londoni Barbican központ Bauhaus: Art as Life (Bauhaus: a művészet mint élet) című kiállításának keretében a Magyar Kulturális Központ.

A rendezvény kiemelt vendége lesz a művész lánya, Hattula Moholy-Nagy, aki az Egyesült Államokban él és a 2003-ban létrehozott Moholy-Nagy Alapítvány igazgatója. Hattula Moholy-Nagy beszélni fog mind saját családi emlékeiről, mind a Bauhaus amerikai működéséről. A Bauhaust, a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézményét 1919-ben Weimarban alapította Walter Gropius, az iskola 1925-ben Dessauba költözött, a Gestapo 1933 áprilisában bezárta és lepecsételte az intézményt. Moholy-Nagy 1937 októberében az Egyesült Államokban, Chicagóban megnyitotta az Új Bauhaus iskolát. A Bauhaus mint eszme a századfordulón kibomló művészeti törekvések összegzése, alkotó módszer és alkotói magatartás volt. Moholy-Nagy László (1895–1946) a 20. századi avantgárd művészet kiemelkedő alakja, ipari formatervező, a Bauhaus iskola tanára és a kísérleti filmek egyik magyar úttörője. Az egész napos program betekintést enged a magyar születésű művész életébe egy különleges dokumentumfilmmel és bemutat Moholy-Nagy-rövidfilmet is.


Thomas Tode Bauhaus-szakértő bevezetésével Moholy-Nagy László, a film és fotográfia kurátora címmel ismerhetik meg az érdeklődők az 1929-es stuttgarti film- és fotószemlét, a FiFót, amely az akkori Európa legjelentősebb mustrája volt, és amelyre Moholy-Nagy és Hans Richter közösen válogatta a filmeket. Az akkor bemutatott filmek közül többet, így Marcel Duchamp, Walter Ruttmann, Fernand Léger, Réne Clair, Guido Seeber, Eugéne Deslaws, Joris Ivens és Mannus Frankens munkáját ismét levetítik.


Bemutatják a Moholy-Nagy László életével foglalkozó A tartós kísérlet (Permanent Experiment) című dokumentumfilmet, Jens Schmohl alkotását, amelyben archív filmeket, fotókat és interjúkat ötvözve meséli el a rendező a művész életét a magyarországi kezdetektől a chicagói Design intézetben betöltött szerepéig. A dokumentumfilm vetítése előtt Hattula Moholy-Nagy mond bevezetőt.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.