Művészeti fesztivállal emlékeznek Vallai Péterre

Son

2015. február 13., péntek 18:48

Vallai Péter Jászai Mari-díjas színművész 2012-ben hunyt el váratlanul. Budapesten fesztivál kezdődött emlékére.

Vallai Péter sokféle szerepben nyújtott hiteles alakítást, kiváló versmondó volt, számos sikeres önálló est fűződött a nevéhez. Vallai Péter klasszikus és kortárs költők, írók műveiből készült előadásai legendásak voltak: önálló estet készített többek között Petri György verseiből és Esterházy Péter írásai nyomán is, Spionjáték címmel. T. S. Eliot ihlette Ti. Esz. I., avagy a háromnapos vízihulla csodálatos élete című estjét. Az RS9 Színház és a Vallai Péter Kortárs Előadó-művészeti Alapítvány most és jövő hét végén művészeti fesztivállal emlékezik a Vígszínház egykori tagjának munkásságára, de az esemény a színház ősszel elhunyt igazgatójának, Dobay Dezsőnek, a fesztivál szellemi atyjának is emléket állít.

A négynapos mustrára előválogatás és műfaji megkötés nélkül várták a kortárs irodalmi előadásokat. A Rumbach Sebestyén utcai Vallai-kertben ma délután kezdődnek a programok. Tallián Mariann és Lázár Balázs versszínházi előadása a száz éve született Weöres Sándor és a tíz éve elhunyt Károlyi Amy házasságáról mesél verseik és prózarészleteik egymásra válaszolgatásával, miközben kibomlik a két életmű mögötti két személyiség és viszonyuk. A nap folyamán Nagy László és Rostás-Farkas György művei is hallhatók lesznek.
Holnap Mezey Katalin verseit monológszerűen adja elő Szentirmai Edit, Závada Péter Ahol megszakad című kötetének verseire fiatal színészek készítettek lírai performance-t. Este tízkor Takáts Eszter dalszerző, előadóművész, Karafiáth Orsolya költő, Somogyi Réka festményruha-készítő és Góbi Rita koreográfus a női lét szépségéről-nehézségéről beszélget.

Ötfős művészeti grémium – Turczi István költő, Igó Éva, a Vígszínház színművésze, Hámori Ildikó, a Pesti Magyar Színház színművésze, Bíró Dénes a Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin a Vallai Péter Kortárs Előadó-művészeti Alapítvány részéről – értékeli a műsorszámokat, de a közönség is kiválaszthatja a neki leginkább tetszőt. A fődíj 300 ezer forint, amelyet egy új produkció létrehozására fordíthat a nyertes. A február 21-i eredményhirdetés előtt mutatják be a Valel-szonett című projektet Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia rendezésében. Felvételről lejátsszák azt a szonettet is, amelyet tizenhárom kortárs költő írt Vallai Péter tiszteletére.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.