Nem adnak pénzt a magyar gimnáziumra és színházra

LM

2012. január 12., csütörtök 15:21

A beregszászi városi tanács (közgyűlés) nem járult hozzá idei első ülésén a Beregszászi Magyar Gimnázium és a beregszászi magyar színház fenntartásához, és Gajdos István polgármester erre nem is lát lehetőséget – írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) köthető hetilap a helyi magyarság számára fontos kérdésekkel kapcsolatban a városi tanács KMKSZ-es képviselőinél érdeklődött. Horkay Sámuel, a testület KMKSZ-es képviselőcsoportjának vezetője egyebek mellett elmondta, hogy beadványokkal fordultak a polgármesterhez, hogy Beregszász szűkös anyagi lehetőségeihez mérten támogassa a városban működő, két kiemelten fontos magyar intézményt, a nemzetközi hírűvé vált beregszászi magyar színházat és a diákok eredményei alapján joggal Kárpátalja egyik legkiválóbb magyar iskolájának tartott Beregszászi Magyar Gimnáziumot. Hozzátette, hogy a színház névleg a beregszászi járási tanács fenntartásában működött egy évtizeden át, de a járás nem volt képes fenntartani az intézményt, így 2009-ben megyei intézménnyé minősítették át a társulatot, amely így a korábbi finanszírozás dupláját kapja, jóllehet ez még mindig megalázóan kevés egy színház számára. A Beregszászban működő, a város kulturális életét gazdagító európai hírű társulatnak nagy szüksége lenne a város akár szerény támogatására is – mutatott rá.

A magyar gimnázium támogatásának elmaradása kapcsán Horkay utalt arra, hogy a tanintézet diákjainak csaknem egyharmada beregszászi, ami szerinte indokolná, hogy a járási tanács fenntartásában működő tanintézményt is támogassa a városi tanács. Közölte, hogy a KMKSZ-es képviselői beadványokra a polgármester aláírásával, az illetékes főosztály vezetőjétől írásbeli választ kaptak, amelyben az állt, hogy a színház megyei, a gimnázium pedig járási fenntartású intézmény, s emiatt közvetlenül nem támogathatók. „A jogi háttérrel mi is tisztában voltunk, ezért beadványainkban éppen azt szorgalmaztuk, hogy a város önálló programként vállalja fel e két fontos magyar intézmény támogatását” – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy a polgármester véleményével szemben a KMKSZ képviselői úgy látják, van a támogatásra jogi lehetőség. Például az ugyancsak a járási tanács által fenntartott beregszászi kórházat is támogatja a városi tanács, ami egyébként természetes is – hangsúlyozta a beregszászi önkormányzati képviselő.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.