Nemcsak elbocsátották, de még rendhagyó óráját is lemondták a pécsi Petőfinek

2017. december 22., péntek 14:05, frissítve: péntek 19:33

„Szombaton felszólaltam a pécsi civil tüntetésen. Kedden kirúgtak az állásomból. Mindenki vigyázzon magára” – írta Facebook-oldalán P. Horváth Tamás író csütörtökön. A férfi a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma szakácsaként dolgozott nyár vége óta, s bár munkájára semmilyen panasz nem érkezett, három nappal ezelőtt elbocsátották. Bizonyítani nem tudja az összefüggést, mondta el lapunknak P. Horváth, de különös egybeesésnek tartja, hogy néhány nappal azután váltak meg tőle, hogy felszólalt egy, a pécsi civilekért szervezett tüntetésen.

P. Horváth Tamás, akit a városban legtöbben Petőfiként ismernek, a pécsi kulturális élet legendás alakja. Az ő nevéhez fűződik a Csontváry Múzeum épületében 2009-ig működött romkocsma, a Café Dante, amely a helyi egyetemi közösség és az értelmiség törzshelye volt. P. Horváth íróként lett országosan ismert, első regénye, a Tündérváros a száz évvel ezelőtti Pécsen játszódik, Zsolnay Miklós titkos életén keresztül mutatja be a Zsolnay-gyár történetét. Az idén megjelent Öt torony című munkája az 1918-as szerb megszállást idézi fel számos helytörténeti, gasztronómiai és ipartörténeti érdekességet kínálva. Az ötgyermekes P. Horváth magyar szakos diplomájával a hétköznapokban szakácsként kereste a kenyerét, a Pécsi Református Gimnázium iskolai konyháján dolgozott – írta róla a Szabad Pécs hírportál. Idén augusztus 28-án kötöttek vele egyéves, határozott idejű munkaszerződést, három hónapos próbaidővel. A próbaidő november végén lejárt, és mivel a munkáltatónak semmilyen kifogása nem volt, a szerződése 2018 augusztusáig tartó munkaszerződéssé alakult át. De az abban rögzített idejét már biztosan nem töltheti ki.

 Ahogy arról beszámoltunk, a pécsi közgyűlés múlt héten nyilatkozatban foglalt állást a Soros György támogatását élvező Az Emberség Erejével nevű, a városban és a régióban tíz éve dolgozó civil szervezettel szemben. Ebben Páva Zsolt fideszes polgármester személyesen kérte a helyi lakosokat, vállalkozásokat és szervezeteket, hogy ne adjanak tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget a civileknek, mert a város „nem kér Soros Györgyből”. P. Horváth Tamás erre a nyilatkozatra válaszul írt véleménycikket a Szabad Pécs számára, amelyet múlt szombaton a civilek melletti tüntetés során fel is olvasott. Három nap múlva elküldték a munkahelyéről. Egészen pontosan közös megegyezéssel szerződést bontottak vele.

P. Horváth lapunknak elmondta, szerette volna megkímélni kollégáit a munkaügyi per következményeitől, így nem tereli jogi útra az ügyet. – Három nappal korábban véglegesítették a szerződésemet, mindenki meg volt elégedve a munkámmal, semmi jele nem volt annak, hogy el akarnak küldeni – fogalmazott az író. A helyzet a szombati pécsi tüntetés után változott meg. Kedden a konyháról behívták az igazgatói irodába, ahol közölték vele, hogy nem tartanak igényt a munkájára, mert „nem illeszkedik be a kollektívába”, másnap már nem is kell bemennie dolgozni. P. Horváth elárulta, mindez a kollégáit is meglepte, ráadásul nekik most pluszmunkát kell vállalniuk, hiszen a konyhán nincsenek elegen. – Nem állítok semmit, hiszen bizonyítani úgysem tudom, csak felsoroltam a tényeket – foglalta össze történetét P. Horváth, és azt is elmondta, nem tudja, mihez kezd most, távozása után a városban nehezen talál majd munkát, öt gyerekkel pedig nincs könnyű helyzetben: „Nem tudom, mi lesz februárban.”

– P. Horváth Tamás munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg, tartalmi-logikai összefüggést pedig a munkaszerződésben megjelölt próbaidő lejártával mutat. Bármilyen más, külső körülményre hivatkozó magyarázat téves és megtévesztő – válaszolta a Szabad Pécs megkeresésére Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója, és hangsúlyozta: túl vannak a próbaidőn, levonták a tanulságokat. Hozzátette, bízik benne, hogy P. Horváth „a versenyszférában, méghozzá a prémiumszektorban hamar esélyt kap vendéglátói karizmáinak kamatoztatására”. Hogy P. Horváth elbocsátása mögött több is lehet gasztronómiai ellentéteknél, jelzi, hogy a férfi a Magyar Szépírók Társasága tagjaként rendhagyó irodalomórát tartott volna januárban a gimnázium tanulói számára, ám az intézmény ezt az eseményt is törölte. Kerestük az ügyben Kádár Pétert, aki telefonon nem, csak írásban kívánt reagálni kérdéseinkre, válasza eddig nem érkezett meg. Tovább árnyalja a történetet, ha tudjuk, hogy a Pécsi Református Kollégium korábbi főigazgatója, jelenleg igazgatótanácsi elnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, fideszes képviselő. Mások mellett az ő kezdeményezésére és hathatós támogatásával indult el a városban a civileket ellehetetlenítő kampány.

Cikkünk megjelenése után reagált a Pécsi Református Kollégium igazgatója, Kádár Péter is. Mint ismételten leszögezte, a történteknek szerinte munkahelyi okai vannak, amiket szeretne megtartani munkahelyi ügynek. „Egy tisztán munkahelyi ügyben fölösleges és erőltetett politikai vonatkozásokat keresni” – vélekedett. Kádár hozzátette, hogy Horváth Tamás munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg.  „A próbaidő tapasztalatait leszűrve a munkahelyi középvezetőkkel arra a megállapításra jutottunk, hogy szerencsésebb, ha Horváth Tamás egy olyan munkahelyen keres további boldogulási lehetőséget, amely személyiségének, adottságainak jobban megfelel, és ahol a munkahelyi közösségbe könnyebben beilleszkedhet” – közölte Kádár Péter. (MN)

 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.22.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.