Nem kelt el a biztos befutó

WA

2012. május 24., csütörtök 11:14

Nem kelt el a biztos befutónak várt Diego Rivera-portré, de a kubai szürrealista festő, Wifredo Lam képe 4,56 millió dolláros (egymilliárd forintos) rekordárat ért el a Sotheby's szerdai New York-i latin-amerikai művészeti árverésén, amely az árverési ház számára is rekorddal zárult.

Lam 1944-ben készült Idolo című művét egy dél-amerikai vásárló szerezte meg. A 4,56 milliós ár éppen a duplája annak, amelyet valaha a festő egy képéért kifizettek. Az 1982-ben elhunyt afrikai–kubai Lam számos képén foglalkozott a karibi térségben elterjedt santeriakultusszal. A most eladott festményen, amelyet félig emberi, félig állati lények népesítenek be, a vallás hat istensége is felismerhető.

A Sotheby's nagyon elégedett volt a szerda esti aukcióval: összesen kilenc művész munkája kelt el a művészek számára rekordáron, emellett maga az árverési ház sem zárta még soha ilyen tekintélyes bevétellel, 21,8 millió dollárral (5,2 milliárd forinttal) latin-amerikai művészeti aukcióját.

Nagy érdeklődés mutatkozott a venezuelai alkotások iránt, három 20. századi művész, Jesus Rafael Soto, Armando Reveron és Gego, azaz Gertrudis Goldschmidt egy-egy művénél rekordot ért el a licit. Soto Sin Titulo című műve 1,2 millió dollárért, Reveron 1946-ból származó, Desnudo detras de la mantilla című, vegyes technikával készült képe 872 500 dollárért, Goldschmidt 1985-ös Dibujo sin papel című alkotása 602 500 dollárért kelt el.

Az est vesztese a legnagyobb várakozás övezte Diego Rivera-festmény volt. A Sotheby's szerint évtizedek óta nem került a festő ilyen fontos munkája árverésre. A Nina en azul y blanco (Lány kékben és fehérben) című képért 4-6 millió dollárt vártak, de végül nem talált vevőre.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.