Nemsokára kiderül, kik a legjobb építészek

Grund

2016. november 9., szerda 10:49, frissítve: szerda 12:17

December 11-én tartják a Média Építészeti Díjának döntőjét, a döntős munkák nyilvánosak, már a közönségszavazást is elkezdték a szervező Építészfórum.hu honlapján.

A magyar építészet az élvonalba tartozik – fogalmazott Indira van ’t Klooster, az A10 magazin holland főszerkesztője, a Média Építészeti Díjának előzsűrijének elnöke. Idén a nemzetközi szakmai zsűri öt tervet és hat épületet juttatott a döntőbe, amelyet 2016. december 11-én 17 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeznek meg.

Az Építészfórum.hu idén tizenkettedik éve rendezi meg a díjat, amelyre kilencvenegy épülettel és hatvanhét tervvel neveztek. Az előzsűri értékelése szerint a benyújtott pályázatok bizonyítják, hogy a magyar építészek és ügyfeleik tudják, hogy hogyan navigáljanak okosan és jó érzékkel a modernizmus, a kortárs irányzatok, a tradicionalizmus és a kézművesség uralkodó szelei közt a krízis sújtotta Európában. Mindeközben nem félnek égető társadalmi problémákat felvetni, és ezekre jól átgondolt, fenntartható válaszokat adni.

A munkákat a nyilvános díjátadón látványos prezentációk keretében mutatják be alkotóik az ország vezető médiumainak képviselői és a nagy nyilvánosság előtt. A döntő zsűrijében helyet foglalnak az MTVA Bartók Rádió, az Index, a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Mandiner, Design Terminal, A Vs.hu, a Hír TV, a Trend FM, a Karc FM, a Heti Válasz és a Turizmus Trend – Vendég & Hotel képviselői. Az összesen 2,1 millió forint összdíjazású és értékes nyereményekkel kiegészített eseményen a két fődíj mellett több különdíjat és közönségdíjakat is kiosztanak.

A közönség az alábbi hivatkozásokon szavazhat a Média Építészeti Díja 2016-os közönségdíjára a ​tervek és az ​épületek kategóriájában, egyúttal már válthatók jegyek a díjátadóra is. Szavazni az Urániában, a díjátadón személyesen is lehet. Párhuzamosan az Indexen is zajlik egy másik internetes szavazás, annak a nyertese a portál különdíját kapja.

Az előzsűri által a döntőbe juttatott épületekben közös, hogy fontos mai témákat feszegetnek: átalakítás, örökség, lakhatás, fenntarthatóság, kézművesség, emellett mindegyikben fellelhető a bátorság és egy-egy nagy gesztus. Az épületek kategóriájában döntőjébe jutott az ózdi gyártelep rehabilitációja, a Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten, a CEU új belvárosi épületegyüttese, az Arkt Művészeti Ellátó, a Time Box – Pavilonok a Mikháza Régészeti Parkban, illetve a debreceni Szent György-templom.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A tervek esetében a négytagú szakmai előzsűri nem azt tekintette legfőbb szempontnak, hogy jó épület válna-e a pályázatokból, hanem a témákat, amelyekre felhívják a figyelmet. A jövő építészei érdeklődésük központjának választották a nukleáris hulladék, a munkanélküliség, az egyenlőtlenség, a helyi dzsentrifikáció és az örökség kérdéseit, s ezekre adtak friss és meggyőző építészeti javaslatokat. A tervek kategóriájának döntőjébe a Napfényműterem a Magdolnanegyedben, a Csontváry-múzeum, a Mesterségek Műhelye Tiszavasváriban, a Nagy aktivitású radioaktív hulladék végleges tárolójának látogatóközpontja és demólabor, valamint a Salgó vára – egy nem vár rekonstrukció című pályamunka jutott.

Az Építészfórum.hu a gálaeseményt idén is egy elismert, nagyra becsült mester köszöntésével kezdi: Török Ferenc a ma élő építésznemzedék egyik legfontosabb alakja, akinek szellemi holdudvarából kerültek ki a jelenleg alkotó legjobb szakemberek.

Idén először adják át a zsűri különdíját és a Lechner Tudásközpont épületrekonstrukciós különdíját is, amelyet a legjobb 1945 után létesült épület rekonstrukciója kap meg. A díjjal a tudásközpont fel szeretné hívni a figyelmet Magyarország második világháború utáni építészeti örökségének fontosságára. A különdíjra november 15-e éjfélig még lehet jelentkezni, azokkal az épületekkel és tervekkel is, amelyeket a Média Építészeti Díjára nem regisztráltak.

A Média Építészeti Díja abból a célból jött létre, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális színteret megcélozva. Éppen ezért a zsűri tagjai ismert médiaszereplők, nem szakemberek. A zsűri elnöke Devich Márton, az MTVA Bartók Rádió igazgatója, lapunkat a zsűriben Pion István, a kultúrarovat újságíró-szerkesztője képviseli.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.