Elkezdődött a cirkuszfesztivál Budapesten

Grund

2016. január 7., csütörtök 19:45, frissítve: csütörtök 19:52

Elkezdődött a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban. Tizenhárom ország hetvenöt cirkuszművésze lép porondra a fesztivál öt napja alatt. A közönség péntek este egy, a hétvégén és hétfőn pedig két előadáson nézheti meg a külföldi fellépőket, két különböző műsorban. A díjátadó gálát hétfő este tartják a Fővárosi Nagycirkuszban.

A nemzetközi cirkuszfesztiválon teljesen más műsort láthat a közönség, mint a Fővárosi Nagycirkuszban egyébként. Külön erre az alkalomra válogatnak és hívnak meg produkciókat, bár látható a programban olyan csoport is, amely a cirkusz legutóbbi, december 31-éig futó műsorában szerepelt: ilyen a halálkeréken gyakorlatozó Gerling csoport. Még a nemzetközi zsűri is csak Budapesten értesül arról, hogy mit fog látni. „Lesznek líraibb és pörgősebb, csoportos és egyéni produkciók is. Nemcsak a minőségre figyeltünk a válogatásnál, hanem arra is, hogy teljes, változatos műsort adjon ki a fesztivál programja” – mondta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

A versenyprogramon kívül megrendezik a magyar műsort is, amelyen hazai előadók és ígéretes tehetségek is bemutatkoznak a közönségnek, ez szombat délelőtt lesz látható. A versenyprogramot két bontásban tekintheti meg a közönség: csütörtök este és vasárnap délelőtt, illetve délután az A műsor produkcióit, a pénteki és szombati előadásokon pedig a B program művészeinek előadását. A gálaműsort január 11-én két alkalommal mutatják be, délután és este.

A versenyprogramba tizenhárom országból érkeznek művészek: Németország, Spanyolország, Ghána, Oroszország, USA, Ukrajna, Mongólia, Kolumbia, Olaszország, Portugália, Románia, Franciaország és Magyarország világhírű artistái is fellépnek a fesztiválon. Izgalmasnak ígérkezik az Ukrajnából érkező Szerhij Novikov gurtniszáma és az Extreme Fly nyújtószáma. Franciaországból táncos elemekkel fűszerezett rúdszámot mutat be Eonys. A Fikov-duó egy különleges drótszámmal, az Urunov család pedig egy szabadidomítással született lószámmal képviseli Oroszországot. Porondra lép a kétszeres monocikli-világbajnok német Paul Chen és az ukrán Dmitro Karlov, az Artists művésze is, aki görgőszámot mutat be.

Magyarországot három produkció képviseli: az A műsorban a Trio Power Line formáció, a B műsorban pedig a Silver Power duó erőemelő száma, valamint Biritz Ákos gurtniprodukciója lesz látható. A zsűri a Pierrot-díjakkal jutalmazza a legkiemelkedőbb előadást. A legjobb magyar artistaprodukciónak a fővárosi önkormányzat a 2012-ben alapított Budapest-díjat adja át.

Húsz év alatt nemzetközileg ismert fesztivállá küzdötte fel magát a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amit az is remekül jelez, hogy komoly külföldi cirkuszok vezetői foglalnak helyet a szakmai zsűriben: ilyen például Fabrice Becker, a Cirque du Soleil kreatívigazgatója és Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség (ECA) elnöke. A zsűri elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke, a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál tanácsadója. Az esemény programjához kapcsolódva kiállítással köszöntik a Los Angelesben élő magyar származású bűvészt, Franz Czeisler Tihanyt századik születésnapja alkalmából.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.