Nemzetközi toplistán a Cimbaliband lemeze

MTI

2015. augusztus 4., kedd 19:25, frissítve: kedd 19:45

A World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplista nyolcadik helyére került fel a Cimbaliband júniusban megjelent Moldva című lemeze – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában.

Az együttes dobosa, Horváth Dániel elmondta: a minden hónapban 25 ország 50 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján összeállított listára való felkerülés „benne volt a levegőben”, ugyanakkor mégis váratlanul érte a Cimbaliband tagjait.

A Fonó gondozásában megjelent Moldva című albumról szólva felidézte, hogy a lemezen hallható dalok alapjául az együttes cimbalmosának, Unger Balázsnak a saját gyűjtése szolgált, aki 1997-ben járt a moldvai csángók közt autentikus dallamok után kutatva. A zenész kitért arra is, hogy jövőre várhatóan egy turné keretében eljutnak Afrikába is.

A World Music Charts Europe listáján augusztusban más magyar album nem szerepel, ugyanakkor az elmúlt évben sikert aratott felkerülésével Herczku Ágnes Bandázom, a Romano Drom Colors, valamint a Balogh Kálmán és Lukács Miklós alkotta Cimbalom Duó Összehangolva című albuma is.

A Cimbaliband lemezéről írt kritikánk itt olvasható.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.