Népzenei fesztivál Tamásiban

KA

2012. július 21., szombat 10:44, frissítve: szombat 11:48

Négynapos népzenei fesztivált rendez augusztus 1-től a Tamási Városi Művelődési Központ a helyi parkerdőben, ahol összesen 21 magyar, délszláv, görög és ír népzenei együttes lép fel.

Az első Forgószél Fesztiválon délelőttönként a gyerekeket várják népzenei programokkal, kora estétől hajnalig pedig koncerteket és táncházakat rendeznek. A négy nap alatt az autentikus folklórt képviselő népszerű együttesek lépnek színpadra: a magyar népzenét mások mellett az Arató, a Szöktető, a Szeret, a Gajdos és a Dobroda zenekar, a Hangabanda és Cimbaliband képviseli, a Tatros, a Juhos és a Zurgó moldvai dallamokat játszik majd. A délszláv népek zenéjét a sokác Sokadija, a Vujisics és a Kolo együttes szólaltatja meg. Emellett lesz ír, skót népzene a Bran együttes, valamint az első magyar skótdudásként ismertté vált Kéri György tolmácsolásában.

A fesztiválon, amelynek részletes programját a www.tamasiturizmus.hu honlap közli, esténként magyar, délszláv és görög táncházakat rendeznek. „Magyarországon nincs kimondottan népzenei fesztivál, most bizonyítást nyerhet, hogy a magyar népzene is tud olyan 'átütő' lenni, mint más zenei műfaj, például a rockzene” – mondta Csapó György, a művelődési ház igazgatója. A rendezvénysorozaton elsősorban arra a közönségre számítanak, amelyik ismeri és szereti az autentikus magyar népzenét, de várják azokat is, akik az élő népzenével eddig ritkán találkoztak – tette hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.