Neves borászok is mentették a fesztivált

A Messiást is hallhatjuk az utolsó napon

Tölgyesi Gábor

Tölgyesi Gábor

2012. július 4., szerda 08:15, frissítve: csütörtök 11:46

A Zempléni Fesztivál az ország egyik legnívósabb művészeti fiesztája. Nem sokon múlt, hogy megszűnjön. Aztán jött a segítség.

A Zempléni Fesztivál az ország egyik legnívósabb művészeti fiesztája. Klasszikus zene, dzsessz, népzene, irodalom, színház, gyerekprogramok, kiváló előadók, felejthetetlen kirándulókoncertek, barangolások gyönyörű környezetben Szerencstől Füzérradványig, kulináris élvezetek, borkóstolások – és lehetne még folytatni a sort.

Mindig kiváló előadók lépnek fel a fesztiválon. Idén a világhírű zongoraművész, Bogányi Gergely öccsével, Bogányi Zsolt csellóművésszel Tokajban ad meglepetéskoncertet, kamarapartnerük Megyesi Schwartz Lúcia énekművész lesz

Fotó: Máté Péter


Mégis, áprilisban kevés esély látszott rá, hogy idén is megrendezzék. Nagy szponzorát tavaly vesztette el, idén sokáig egy fillér nem volt rá. A helyi önkormányzatok és a Tokaj-hegyaljai borászatok aztán apránként összerakták a pénzt, majd a fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 22 millió forintot nyert el, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri keretéből 5 millió forintot kapott.

Így kedden Turjányi Miklós fesztiváligazgató örömhírt jelenthetett be Budapesten: augusztus 11-től 19-ig huszonegyedik alkalommal is megrendezik a Zempléni Fesztivált, húsz helyszínen harmincöt programmal.

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa, Béres József a támogatók nevében tévhitet oszlatott: a borászatok nem gazdagok, nem emiatt álltak a fesztivál mellé. Egyszerűen szükség van Hegyalján minőségi kultúrára, nem hagyhatták veszni a Zempléni Fesztivált.

A fesztivál egyik kedvelt helyszíne: a sárospataki református templom

Fotó: MNO


A programsorozatot a fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamrazenekar indítja, a sárospataki református templomban koncertezik. A záróhangversenyt a Budafoki Dohnányi Zenekar adja, Händel a Messiás című oratóriumát a Budapesti Akadémiai Kórustársaság szólaltatja meg. Az énekes szólista Horváth Evelyn, Megyesi Schwartz Lúcia, Kálmán László és Kovács István lesz.

Sátoraljaújhelyen fellép a Magyar Állami Népi Együttes, Erdőbényén a Vujicsics. Dzsesszfronton a Gyárfás Trió és Deseő Csaba, valamint Oláh Kálmán triója és az idén hatvanéves Tátrai Tibor formációja is jelen lesz.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.