Női sorsok, konfliktusok, holokauszt

Izraeli dokumentumfilm-fesztivál az Odeonban

Grund

2012. május 9., szerda 18:10, frissítve: szerda 19:01

Idén második alkalommal kerül megrendezésre az Izraeli Dokumentumfilm-fesztivál május 10-től 16-ig az Izraeli Kulturális Intézet és az Odeon Lloyd Mozi közös szervezésében. Filmes látleletek egy konfliktusokkal teli, színes országról.

Az egy héten át tartó fesztiválon ismét 8 filmet mutatunk be, olyan alkotásokat, amelyeket most is az elmúlt évek izraeli dokumentumfilmjeinek legjavából válogattunk ki.

Az idén bemutatásra kerülő filmek elgondolkodtató társadalmi kérdéseket vetnek fel, betekintést nyújtva Izrael színes világába. Női sorsok egy zárt és a hagyományokat mélyen tisztelő közösségben, arab–izraeli konfliktus, a telepesek kérdése és a holokauszt állnak a filmek középpontjában idén – igaz történetek, valós problémák és őszinte kérdések 8 izraeli dokumentumfilm egyéni tolmácsolásában.

A fesztiválon megtekinthető nyolc dokumentumfilm széles merítést ígér: Az álmodozók című film a női sorsok és az ortodox társadalom közötti feszültséget dolgozza fel, A szeretet nevében egy különös vándorcirkusz és egy nem szokványos barátság történetét dokumentálja. A Morad és a delfinek megható történet a természet és az apai szeretet csodálatos erejéről és arról, hogy mindez hogyan segíthet egy darabjaira hullott élet újjászületésében.

A Határvonalak rövidfilmek sorozatával tesz kísérletet a címben szereplő kifejezés különböző értelmezésére. A portréfilm műfaja sem hiányozhat: a Zubin Metha, a karmester című alkotás az immár negyven éve az Izraeli Filharmonikusokat dirigáló mester személyiségéhez viszi a nézőt közel.

Fotó: Odeon LloydAz Arab szépség a drúz vallási közösségből származó Duah Fares küzdelmére koncentrál, aki az izraeli divat világába próbált betörni, egyben egy megindító családi történet krónikája is. Egy, az élet által írt rendkívüli történet részleteibe enged bepillantást a Hanuszka című film: Hanna Mandelberger a lengyel gettóból egy kolostorba menekült, ahol lengyel katolikusnak adta ki magát. Hannából így lesz Anna, aki megtagadva korábbi életét és zsidó származását, megkeresztelkedik. A következő pár évet Karol Wojtyla atya védelmezésében a kolostorban tölti. Negyven évvel később Hanna Avrutzky végigjárja a kislánykorában megtett útját, majd a Vatikánba látogat, hogy találkozzon egy régi jó barátjával, Karol Wojtyla atyával…

Fotó: Odeon LloydA zsidó telepesek küzdelmes élete szolgáltatja a Harc a hegyekért című film alapanyagát, mely a motivációikról, mindennapjaikról mesél.

Bővebb információ és részletes program itt.

Fotó: -

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.