Nyissák máshol a könyvhetet?

rKissNelli

2012. június 6., szerda 18:12, frissítve: szerda 19:06

Olyan még nem volt, hogy ne Budapesten tartották volna a könyvhét megnyitóját. Jövőre ez is meglesz, Székesfehérvárról indulhat a 84. Ünnepi Könyvhét. Idén viszont marad a szokásos Vörösmarty téri felvonulás csütörtök délután, Ferdinandy György megnyitóbeszédével. 2012 egyébként a középpróza és a közélet éve a könyvkiadásban, a "védőszentek" Bartók Béla és Ady Endre. Furcsa módon senki nem emlékezik meg Örkény és Ottlik évfordulójáról. Idén kevesebb a könyv, de van, aki szerint ez inkább előny, mint hátrány.

Lehetett volna tematizálni az idei könyvhetet, és adta volna magát a a téma is: két hatalmas szerző százéves lenne ebben az évben. Ottlik Géza és Örkény István mégsem jelenik meg sem frissen kiadott kötetek, sem programok formájában. Egyáltalán nem. Ugyanígy nem élt senki Thurzó Gábor, Várkonyi Zoltán, Hegedűs Géza centenáriumának lehetőségével sem. – Ez talán hiba volt – véli az irodalomtörténész Tarján Tamás. Visszatérő hagyomány, hogy a könyvheti kínálatról ő referál az indító sajtótájékoztatón. Így volt ez idén is.

A mesei számú, 333 darab új könyv nagyjából 70 címmel kevesebbet jelent a tavalyi mennyiségnél. Csökkent a könyvek átlagára is, száz forint körüli összeggel, 2838 forintról 2746 forintra. Ez annak is köszönhető, hogy kiegyenlítettebb lett az árkülönbség a legolcsóbb és a legdrágább kötetek között. Minimum 900 forintot fizetünk idén egy könyvért, de a legdrágább könyv is alig kerül többe 8000 forintnál.
Ha valamennyi könyvheti újdonságot meg akarnánk vásárolni, akkor 909 ezer forintot kellene fizetnünk, ami csökkenést mutat a tavalyi 1,2 millió forinthoz képest. Fontos azonban megjegyezni, hogy idén kevesebb kötet jelenik meg.

Már korábban is tallózgattunk a könyvhét kínálatában (válogatásaink itt és itt), most viszont következzenek azok a tételek, amelyeket az irodalomtörténész emelt ki az újdonságok közül, és azok a trendek, amelyekre a 333 darabos kínálat áttanulmányozása során felfigyelt. Például arra, hogy kik a „védőszentjei” a 2012-es könyvhétnek, ha már az Ottlik–Örkény évforduló lehetőségével nem éltünk.

Helyettük Bartók Béla és Ady Endre a húzónevek idén: utóbbi sajtóperéről jelentet meg könyvet a Noran Libro, a Nap Kiadó pedig Ady-esszéket és az Egy vers-sorozat újabb részét teszi le az asztalra. Bartókkal is több kiadványban találkozhatunk, közülük emelte ki Tarján Tamás Temesi Ferenc Alexandra Kiadónál megjelenő Bartók című életrajzi regényét.

333 új könyv érkezik idén a könyvhétre – kevesebb a tavalyinál, de nem biztos, hogy ez rossz

Fotó: Máté Péter


Idén kevesebb könyv jelenik meg, de ez jót tesz a könyvhét színvonalának és átláthatóságának, sőt, lehetne ennél még kevesebb is – vélte az irodalomtörténész, aki felfigyelt arra is, hogy feltűnően sok nevettető kötetnek örülhetünk idén: ilyen a Syllabux Kiadónál megjelent, A Velemi Névtelen versei és levelesládája című „irodalomtörténeti álmunka” (Györei Zsolt tollából), Sipos Ferenc a Noran Librónál megjelent, Nevében él a nemzet című műve, vagy a Bíró Judit–Csepeli György-féle Kis emberhatározó a Kossuth Kiadó gondozásában.

Jó hír az is, hogy hódít a vizuális kultúra a könyvkiadók körében: Tarján Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy sok az igényes, érdekes illusztráció az idén. Ide kapcsolódik, hogy a könyvhéten idén is kiosztják a Szép Magyar Könyv díjakat, a díjazottak listája már megtalálható a könyvhét honlapján.

A verseskötetek közül Juhász Ferenc, Kiss Judit Ágnes, Szilágyi Ákos, Turcsány Péter és Zalán Tibor új köteteit emelte ki az irodalomkritikus, de azt is hozzátette, hogy az idei könyvhét súlypontját nem a líra táján kell keresni, hanem a próza, ezen belül is a „középpróza” alkotja a kínálat gerincét. Ha valakinek nem lenne volna világos, Tarján elárulta, középpróza alatt nemcsak a terjedelmet és a műfajt, hanem a nívót is érti. Ettől függetlenül elismerően szólt több prózakötetről, például Darvasi László novelláiról, Jókai Anna Éhes élet című új kötetéről; a 2012-es könyvhetet megnyitó Ferdinandy György Pók a víz alatt című elbeszéléskötetét pedig mestermunkának nevezte. Az összegzésben Temesi Ferenc Bartók-regényét és az Édes hazám című kortárs közéleti versantológiát helyezte még egyszer a szívünkre az idei könyvhét sarokköveiként.

Érdemes tájékozódni, mielőtt belefogunk a válogatásba. Az újdonságok listája elérhető a 83. Ünnepi Könyvhét honlapján

Fotó: Máté Péter


A könyvhetet beharangozó sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy jövőre nagy újításra lehet számítani: Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere bejelentette, hogy a tervek szerint 2013-ban nem a budapesti Vörösmarty téren, hanem náluk nyílik majd meg az ünnepi könyvhét. Ugyanis jövőre ünnepli a város Szent István király halálának 975. és az utolsó Székesfehérváron tartott országgyűlés 75. évfordulóját.

Érdemes lenne elgondolkodni azon, mi lenne, ha minden évben más vidéki városban nyitnák meg ünnepélyesen a könyvhetet. Zentai Péter László, a fesztivál igazgatója ki is emelte, mennyire fontos a magyar könyvhétben az – és tudomása szerint a világon egyedülálló –, hogy országszerte, sőt határon túli helyszíneken is megtartják. Kolozsvárott hetven év után tavaly volt először ünnepi könyvhét.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.