Nyitott ház a kultúra napján

rKissNelli

2015. január 10., szombat 09:28, frissítve: szombat 11:29

Öthetes programsorozattal ünnepli a pesti Vigadó százötven éves születésnapját a Magyar Művészeti Akadémia. A magyar kultúra napján nyílt napot tartanak ingyenes művészeti programokkal, többek között a Virtuózok győztesei is fellépnek.

Szerencsés épület a Vigadó, amiért százötvenedik születésnapján „élő állapotban” lehet jelen – mondta pénteken sajtótájékoztatón Fekete György. A Magyar Művészeti Akadémia elnöke felidézte: többször ment teljesen tönkre a Vigadó épülete a történelem során, beleértve a hetvenes évekbeli, „álmodern megoldásokat alkalmazó” felújítást is. Olyan kifogástalan állapotban, mint most, még soha nem volt a ház. Fekete György újra emlékeztetett, hogy a Vigadó az egyetlen olyan összművészeti intézmény Európában, ahol hat művészeti ág produkciói akár egy időben is jelen lehetnek.

A sajtótájékoztatón a Vigadó százötven éves fennállására emlékező programsorozatot ismertették. A Honvéd Férfikar koncertjével idézik meg Liszt Ferencet, aki a legtöbb koncertjét a Vigadóban adta. Lesz konferencia is a százötven éves épületről, és általában a megújult épületek új funkcióiról, lehetőségeiről a témában érintett szakemberek részvételével.

A Vigadót ünneplő programsor része lett a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas bábművész, Kemény Henrik születésének 90. évfordulójára emlékező, keddtől látogatható kiállítás. Láposi Terka Kemény Henrik édesapjáról, a szintén legendás bábos Kemény Henrikről írt kötetét pedig január 29-én mutatják be. Kemény Henrikhez kapcsolódik a magyar kultúra napján rendezett gyerekprogram, a bábelőadás és az interaktív drámapedagógiai foglalkozás.

A magyar kultúra napja, január 22. nyílt nap lesz a Vigadóban, ingyenesen látogathatja majd a közönség az épületet, a kiállításokat és a programokat is, előzetes regisztráció viszont szükséges. A közmédia komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok győztesei adnak koncertet, lesz térzene a Vigadó téren és csoportos vezetések a házban. A séták nagy része már most betelt, de a Vigadót az is bejárhatja, aki a szervezett sétákra már nem fér be.

A jubileumi programsorozatban szerepel még mások mellett Lázár Kati Jászai Mari-estje és a Házaspár(ok) a zongorá(k)nál című est, a Vigadóban már korábban nagy sikerrel szereplő Magyar Zongorás Négyes, vagyis a Várnagy Andrea–Farkas Zsolt és Hegedűs Katalin–Hegedűs Endre zongorista házaspárok koncertje. A Vigadó ünneplése hivatalosan keddtől február huszadikáig tart.

Ezen kívül több új kiállítás is nyílik az első negyedévben, köztük a Gémes Péter-emlékkiállítás, Bartusz György tárlata, Gránitz Miklós fotóművész kiállítása és egy életmű-kiállítás Galánfi András, a népművészet mestere műveiből. Február elsejéig még látható az első világháború századik évfordulójára emlékező, ötven magyar képzőművész munkáit felvonultató tárlat és a Supka Magdolna művészettörténészre emlékező kiállítás is.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.