Ők lehetnek győztesek a Britain’s Got Talenten - Magyar Nemzet

Ők lehetnek győztesek a Britain’s Got Talenten

2015. május 12., kedd 09:58, frissítve: kedd 10:24

Ismét van magyar továbbjutó a Britain’s Got Talenten. A brit tévés tehetségkutatót 2013-ban magyar csapat, az Attraction árnyékszínházi produkciója nyerte meg, most pedig a magyar néptáncnak van esélye bizonyítani. A háromtagú gödöllői Fricska Táncegyüttes nagy sikerrel, mind a négy zsűritag igenlő szavazatával jutott tovább a selejtezőből egy néptáncprodukcióval, amelyben a néptáncot kortárs jelmezben és előadásmóddal, de az eredeti lépésekkel tolmácsolják. A továbbjutás azt jelenti, hogy az elődöntőben folytathatják a megméretést. A Fricska tagjai, Moussa Ahmed, Papp Gergely Bálint és Papp Máté 2009-ben alapították az együttest, mindhárman profi táncosok. Békéscsabán értük utol őket, ahol az Orient című zenés darabban lépnek fel.

A Fricska Táncegyüttes tavaly szeptemberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy világrekordot állítottak fel: a három „magyar Michael Flatley” arra vállalkozott, hogy tánccsoportként, egymást váltva ők verjék a leggyorsabb ritmust 120 másodperc alatt, kézzel-lábbal. Két perc alatt 3937 leütést értek el.

A sikeres világrekord-kísérleten a legmagasabb számot, a másodpercenkénti 41 érvényes leütést Moussa Ahmed érte el, ezzel a legendás ír táncost, Michael Flatley-t is túlszárnyalta – nála 35 volt ez a szám. A csoportos rekord mellett így egyéni rekorder is, ő a világ leggyorsabb néptáncosa. Persze a Fricska tagjainak nem a sebesség a legfontosabb, hanem az, hogy a produkciójuk az autentikus néptánc elemeiből tevődik össze. A brit zsűrit erdélyi magyar cigány néptáncfeldolgozásukkal sikerült lenyűgözniük, amelyet nem autentikus viseletben, hanem fekete nadrágban és atlétában, színes fűzős cipőben adtak elő. – Az eredeti néptánclépéseken soha nem változtatunk, inkább a koreográfia más elemein, az előadásmódon és az öltözeten. A Fricska azért alakult, hogy minél szélesebb körben be tudjuk mutatni a magyar kultúrát. A rekordkísérletet is figyelemfelhívásnak szántuk. Azt szeretnénk, ha minél többen kapcsolatba kerülnének a magyar néptánccal – mondta lapunknak Moussa Ahmed.

Az együttes repertoárján legtöbbször magyar néptánc és a Kárpát-medence más népeinek táncai szerepelnek, de elkalandoznak a Kárpát-medencén kívülre is. Mind a hárman profi néptáncosok, szólótáncosként számos szakmai díjjal büszkélkedhetnek. Papp Gergely Bálint és Papp Máté Bence ráadásul híres néptáncos család gyermekei: szüleik a Péterbence Anikó–Papp Imre házaspár, a Jászság Népi Együttes és a jászberényi csángó fesztivál alapítói. Moussa Ahmed általános iskolás korában, egy iskolai felhívásra kezdte el a néptáncot. Édesanyja magyar, édesapja egyiptomi. – Az a kultúra is vonz, sokat merítek belőle, de én magyarnak vallom magam. Máshogy nem is lenne értelme ezt csinálni – mondja. Szerinte már most megérte a szereplés a tehetségkutatón, hiszen közelebb kerültek a céljukhoz, hogy minél többen felfigyeljenek a magyar néptáncra. A magyar szereplésről készült videót az interneten már 343 ezren látták.

A Fricska Táncegyüttes most a Békéscsabai Jókai Színház és a gödöllői Művészetek Háza közös produkciójában, az Orient című zenés darabban szerepel, ennek a koreográfiája is Moussa Ahmed munkája. A darab május 28-án a Nemzeti Színházban is vendégszerepel majd, látható lesz a Pécsi Országos Színházi Találkozón és június 27-én Gödöllőn, a magyar szabadság napján. 2013 óta tudjuk, hogy a magyar győzelem sem lehetetlen a Britain’s Got Talenten: ekkor egy magyar csapat, az Attraction látványszínháza diadalmaskodott a döntőben. Ők voltak az ITV kereskedelmi televízió vetélkedőjének első magyar döntősei és egyben nyertesei is. Az Attraction árnyékszínházi produkciójában Nagy-Britannia utóbbi évtizedeinek történelmi eseményei, kiemelkedő politikai személyiségei és az uralkodó tűntek fel. A tizenegy döntős közül a legtöbb közönségszavazattal kerülhetett a dobogóra az Attraction.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.