Olcsóbban adja a gázt Oroszország

PR

2011. november 25., péntek 16:35, frissítve: szerda 12:53

Oroszország csökkenti a Fehéroroszországnak szállított földgáz árát, egyszersmind támogatást nyújt szomszédjának egy atomerőmű megépítéséhez – közölte az orosz miniszterelnök pénteken. Vlagyimir Putyin azt is bejelentette: az európai vásárlók számára is olcsóbb lesz a földgáz jövőre az első negyedévben.

Putyin tájékoztatása szerint 2012. első három hónapjában a Gazprom 400 dollár körüli összeget fog kérni az európai ügyfelektől ezer köbméterenként, miközben novemberben átlagosan 446 dollárt fizettek az orosz földgázért. Fehéroroszország számára ezer köbméter földgáz 164 dollárba fog kerülni 2012. első negyedévében, ez 40 százalékkal alacsonyabb a 2011 harmadik negyedévében felszámított árnál, de 2014-től már neki is piaci árat kell fizetnie. A jelenlegi, ötéves gázszerződés január 1-jén jár le. Ezen kívül Oroszország 10 milliárd dollár támogatást nyújt szomszédjának egy atomerőmű megépítéséhez, a hitelt tíz évre kapja.

Korábban arról is beszámoltunk, nem hosszabbít meg egy most lejáró gázszállítási szerződést Törökország az orosz Gazprommal, mert túl magasnak ítéli a fűtőanyagért kért árat.

A Gazprom a tervek szerint az idén 152 milliárd köbméter földgázt exportál Európába. A Gazprom biztosítja az európai gázszükséglet 25 százalékát. Ennek 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el az európai fogyasztókhoz, 20 százaléka pedig Fehéroroszországon át kerül Németországba, Lengyelországba és Litvániába.

A Gazpromnál csütörtökön közölték, hogy az orosz gázipari cég megvásárolja a fehérorosz gázvezeték-üzemeltetőt. Ennek célja, hogy a jövőben ne fordulhasson elő fennakadás az orosz gázexportban Nyugat-Európába – jelentette be az orosz cég vezérigazgatója. A legnagyobb orosz cégnek már eddig is 50 százalékos részesedése volt a Beltransgazban. A fennmaradó 50 százalékért a hírek szerint 2,5 milliárd dollárt fizet a Gazprom.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom egyik vezetője korábban kijelentette: a Déli Áramlat és a Nabucco nem versenytársak, a Nabucco balsikerei miatt nem Oroszországot kell vádolni: a két projekt célja teljesen eltérő, és a későbbiekben még akkor is gázhiány lesz, ha minden tervezett vezeték megépül.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.