Orbán János Dénes: „Laurával a fasz kivan”

MNO

2016. január 22., péntek 10:50, frissítve: péntek 14:50

Ez az obszcén címe a magyar állam által 150 millió forinttal támogatott tehetséggondozó költészeti felelőse, Orbán János Dénes egyik versének.

A kortárs magyar írók és költők számára Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. néven 150 millió forint tőkével hozott létre gazdasági társaságot tavaly december végén a kormány, pályakezdő irodalmárok támogatására. A cég tulajdonosa a magyar állam. Mint ahogy az ATV csütörtök esti híradójából is kiderült, a társaság művészeti tevékenységének egyik vezetője egy brassói születésű polgár. Orbán János Dénes a kormánypárti napilap, a Magyar Idők kulturális rovatát is irányítja. (Erről korábban az MNO is beszámolt.)

De tegnapi, ATV-s híradóból kiderült még más is. Orbánnak a Laurával a fasz kivan című verse így kezdődik: „Hölgyem, Önnel a fasz kivan,/miért, hogy folyton énekel?”

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének kulturális államtitkára, Hoppál Péter az ATV kérdésére azonban megvédte saját verssorától a szerzőt. Kijelentette, hogy „Orbán János Dénest, nagyon kérem, hogy ne egy ilyen ostoba, kiragadott mondaton keresztül ítélje meg senki!”, majd hozzátette, hogy kimondottan örül a cég megalapításának. „Nincs az úgy rendjén, hogy nincs egy olyan program, ami kimondottan nem támogatja a fiatal írók törekvéseit” – állította Hoppál erősen belebonyolódva a problémába.

Tovább is van

Hoppál azonban tévedett. Orbán János Dénes obszcén verséből ez a mondat nem kiragadott idézet. A vers pár sorral lejjebb az ehhez a gondolatokhoz hasonlóképp folytatódik. „Hölgyem, én egy szekrényben lakom, / egy senki vagyok, nincstelen, / és ez a szekrény az Öné, / és Ön leszop, ha akarom, (...)”

Helyreigazítás

Cikkünk megjelenését követően Orbán János Dénes közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyből kiderül, hogy a cikk egy korábbi változatában olyan idézeteket is neki tulajdonítottunk, amelyek nem tőle, hanem Varecza László szombathelyi költőtől (művészneve Szent Varecza Halott) származnak.

A félreértést az okozhatta, hogy a kifogásolt Varecza-versrészletek („Tiszta allegória, / ÁFA, áll a faszom, aranyoskám, / TÖVÁL, tövig vállalom.”, „Pina nélkül nincs művészet.” és „Pinaverseimet pihentetőül szánom a nagy gyomorbajos átkozódó verseim között.”) Orbán kötetének Vareczával foglalkozó fejezetében is szerepelnek.

A hibát javítottuk, a tévedésért olvasóink elnézését kérjük.

Az ATV a keresztény jobboldali értelmiség tagjait nem kérdezte meg a riportban, de a Magyar Liberális Párt ügyvivője, Bodnár Zoltán többször is kifejezte fölháborodását.

Orbán János Dénes menedzser-költő az ATV-nek nem akart megszólalni.

L. Simon és a „zsidó kurvák segge”

Korábban L. Simon László volt az, akinek a versei nagy vihart kavartak, miután kulturális államtitkárrá nevezték ki. A fideszes politikus Váratlanul kiderült című, 2002-ben megjelent versrészlete sokak figyelmét felkeltette.

A Miniszterelnökség kulturális nagyberuházásokért felelős államtitkára szerepversében arról írt: „iskolát alapítottam / és egy röhögő törpét követtem / akivel szétbaszott zsidó kurvák seggéről készítettünk / gipszlenyomatokat.”

Emlékezetes volt, amikor Kálmán Olga fel szerette volna olvastatni L. Simonnal a részletet az ATV-n 2012 júniusában, a politikus úgy reagált: „hozza ide az egész kötetet, és akkor elmondom önnek, ez milyen kötet, és hogyan épül fel, miért egy Babits-idézet van az elején, és miért van benne egy újszövetségi idézet, és ez mitől szereplíra.” Mint mondta, amikor ezeket írta, még nem is voltak politikai ambíciói, a zsidó prostituáltakról szóló rész pedig egy Toulouse-Lautrec-parafrázis.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.