Orosz film nyerte a FIPRESCI-díjat Cannes-ban

kgy

2012. május 27., vasárnap 11:36, frissítve: vasárnap 13:45

Az ismert nevek előtt egy nemzetközi koprodukcióban készült, második világháborús orosz film nyerte el Cannes-ban a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját. Az Un Certain Regard szekció fődíjasa mexikói film lett.

Szergej Loznitsa In the Fog (V tumane) című alkotása 1942-ben játszódik, s benne egy németek által megszállt nyugatorosz területen tévesen vádolnak meg egy katonát összeesküvéssel és árulással. A férfinak méltósága megtartása érdekében lehetetlen morális választással kell szembenéznie. A nemzetközi kritikusok szövetségének FIPRESCI-díját a versenyprogram legjobb alkotása mellett két párhuzamos szekcióban is kiosztják. Az Un Certain Regard szekcióban – ahol két éve Kocsis Ágnes Pál Adriennje kapta az elismerést – Benh Zeitlin Beasts Of The Southern Wild című alkotása nyerte el a FIPRESCI-díjat. Az amerikai független film korábban a Sundance-en már nyert két díjat, mostani elismerése komoly nemzetközi karrierjét segítheti elő.

 

A kritikusok a Rendezők két hete program legjobb alkotását is díjazták: itt a nyertes a Hold Back (Rengaine) című mozi volt Rachid Djaidani rendezésében.

A kritikusok mellett az Un Certain Regard program zsűrije is átadta már az elismeréseit. A Tim Roth elnökölte zsűri a mexikói Michel Franco Despues de Lucia című alkotásának adta a fődíjat. A történetben egy apa és lánya új városba költözik, s az apának új munkahelye lesz, a lány pedig új iskolába jár – a beilleszkedés pedig egyiküknek sem megy könnyen. A kategóriában a zsűri nagydíját egy belga–francia film, a punkokról szóló Le Grand Soir nyerte Benoit Delépine és Gustave Kervern rendezésében. Az Un Certain Regard szekció legjobb színésznője díját Suzanne Clément (Laurence Anyways) és Emilie Dequenne (À Perdre La Raison) kapták.A programban 17 ország 20 filmjét mutatták be, s Tim Roth áradozott az összeállításról. „Rendkívül erős programot láthattunk, s a vitánk nagyon szenvedélyes volt” – mondta zsűriértékelésében.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.