Örülhetnek a feministák az új Barbie-nak

L. D.

2017. július 17., hétfő 07:42, frissítve: hétfő 14:25

A nőkkel szembeni irreális elvárások kritikáját kínálhatja majd az új Barbie-film – erről írt minapi cikkében a brit The Independent szerzőnője, Alyssa Rosenberg. A napilap szerint a sztori nagyon ígéretes: eszerint a főhőst elzavarják Barbieföldről, mondván, nem elég tökéletes, ezután pedig a való világban kénytelen boldogulni.

Ezzel a történettel pedig minden esélye megvan a filmnek, hogy a kritikusok ne szedjék szét még azelőtt, hogy a nézők elé került volna. A Barbie-jelenséget ugyanis régóta hevesen bírálják, mondván, egyszerre propagálja a nem túl valószerű női alkatot, és erősít fel olyan sztereotípiákat, mint hogy a szőke nők a vásárlás megszállottjai. Korábban a Mattel babája inkább az irreális elvárások szimbólumaként, nem pedig azok kritikusaként működött.

Az új Barbie-film azután vált sokak számára reménykeltővé, hogy kiderült: a szabadszájú megnyilvánulásairól ismert Amy Schumer játszhatja a főszereplőt. Ő viszont később kikerült a projektből, így az elkötelezett feministák ismét aggódhattak, mi fog a végén kisülni az élőszereplős változatból.

A korábbi Barbie-képtől való eltávolodás már csak azért is szükségesnek tűnhet, mert emblematikus gyerekjátékról van szó. Az utóbbi időkben a filmstúdiók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a kicsik számára pozitív üzeneteket vigyenek át az olyan mozifilmekkel, mint amilyenek A Lego kaland vagy az Agymanók voltak.

A The Independent szerzőnője mindenesetre reméli, hogy nem fogják kiönteni a fürdővízzel a gyereket is, és nem vész el a lényeg a sztoriból. Tehát, hogy tudni fognak a tinédzserlányok által jól ismert érzésekről, hangulatokról, gimnáziumi élményekről mesélni, és nem csupán az lesz a film célja, hogy a felnőttek jobban érezzék magukat a közvetített üzenet miatt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.17.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.