Összeállít a POSZT zsűrije

Son

2012. május 9., szerda 14:55, frissítve: szerda 16:07

Összeállt az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) grémiuma: Kerényi Imre rendező, Koltai Tamás kritikus, Lőkös Ildikó dramaturg, Rimas Tuminas litván színházrendező, Szakonyi Károly író, Szlávik István díszlettervező, Takács Katalin színész dönt majd a díjakról.

A legrangosabb hazai színházi mustra versenyszekcióját Lőrinc Katalin táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Zappe László kritikus, valamint Bicskey István színész, rendező, koreográfus állította össze.

A válogatásba a Nemzeti Színház, a Katona József Színház, a Vígszínház, az Örkény, a Radnóti, a debreceni Csokonai, a nyíregyházi Móricz Zsigmond, a székesfehérvári Vörösmarty, a szombathelyi Weöres Sándor Színház egy-egy előadása került be. A határon túli színházak közül a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió közös darabja, a Bányavirág, valamint a kolozsvári Állami Magyar Színház Hedda Gabler című darabja került be a versenyprogramba. Az idei POSZT díszvendége Cserhalmi György lesz.

A június 7-16. közötti POSZT versenyprogramjára már április vége óta lehet jegyet venni, az off-programokra, amelyeknek a Kodály Központ ad otthont, még csak most kezdték árulni a jegyeket.

Az idei évben nem a megszokott független színházi programokból áll össze az off-programok listája. A progresszív rockzene egyik hazai etalonja, az East zenekar 18 év után újra összeáll, június 8-án adnak koncertet. Két nappal később a L'art pour L'art társulat az elmúlt negyed század legemlékezetesebb pillanatait, ikonikus jeleneteit játssza újra.

Június 12-én az Orlai produkció A nagy négyes című vígjátékát mutatják be Molnár Piroska, Szacsvay László, Benedek Miklós, Vári Éva főszereplésével. Cseh Tamás legfontosabb dalait Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Nagy Péter, Holecskó Orsolya, Kálloy-Molnár Péter adja elő június 14-én, a Születtem Magyarországon című estet Bereményi Géza rendezte. A négy kiöregedett operaénekes történetét Gállfi László rendezte. Varnus Xavér orgonista Bodrogi Gyulával közösen idézi meg a harmincas évek mozislágereit június 15-én.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.