Összedőlt a Kártyavár: Kevin Spacey szexuálisan zaklatta a stábot is

MN

2017. november 3., péntek 10:35, frissítve: péntek 11:44

Tovább dagad a botrány Kevin Spacey körül: a Kártyavár (House of Cards) stábjának nyolc, jelenlegi és korábbi tagja – akiknek nevét nem hozták nyilvánosságra – állt elő azzal, hogy a színész fogdosta őket, és tett jelenlétükben otromba megjegyzést. A CNN-nek nyilatkozó áldozatok mindegyike „szexuális ragadozóként” írta le viselkedése alapján Kevin Spacey-t. Állításuk szerint a színész a beleegyezésük nélkül fogdosta őket, és durva beszólásokkal is zaklatta jellemzően fiatal, férfi kollégáit.

Egy produkciós asszisztens azt állítja, egy alkalommal, amikor Spacey-t a produkció egyik külső helyszínére fuvarozta, a színész a férfi beleegyezése nélkül belenyúlt a nadrágjába. Mint mondta, teljesen lesokkolta az eset. Ennél részletesebben azonban nem mesélt a zaklatásról, mert még mindig attól fél, hogy fény derül a kilétére. Később pedig a színész a lakókocsijában szorította sarokba az asszisztenst, és újra illetlenül ért hozzá. Ekkor a férfi közölte vele, hogy ő nem akarja, mire Spacey láthatóan feszült lett, és elsietett a helyszínről. Noha az asszisztens jelezte főnökeinek Spacey viselkedését, mégis csak annyival intézték el a dolgot, hogy sosem hagyták kettesben a színészt az asszisztenssel.

A CNN-nek nyilatkozó áldozatok egyöntetű állítása szerint Spacey magatartásával megmérgezte a légkört a forgatáson: a stábtagok közül többen is beszámoltak hasonló incidensekről, és azt is jelezték, hogy a színész státusza miatt nem mertek megszólalni az ügyben. Egy kameraasszisztens, akit a színész nem szemelt ki magának, arról beszélt, hogy a stáb szemtanúja volt a fogdosásoknak és érintéseknek.

A botrány azután robbant ki, hogy Anthony Rapp egy interjúban azzal vádolta meg Spacey-t, hogy több mint harminc éve, 1986-ban egy házibuli után szexuálisan zaklatta. Végül a Spacey-t ért vádak függvényében a Netflix és a Media Rights Capital kedden úgy döntött, hogy felfüggeszti a sorozat hatodik évadának munkálatait.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A színész Rapp zaklatási vádjára azonnal reagált, és bocsánatot kért, majd azzal védekezett, hogy részeg volt, és nem emlékszik a történtekre. Ennek apropóján pedig bejelentette, hogy ezentúl meleg férfiként éli az életét.

Azóta már Roberto Cavazos mexikói színész és az amerikai Tony Montana dokumentumfilm-rendező is vádakkal illette a sztárt. Ezek szerint Spacey akaratuk ellenére megkörnyékezte őket szexuálisan. A napokban pedig bejelentette, hogy kezelteti magát, mivel időre van szüksége a helyzet értékeléséhez és megoldásához.

A Nemzetközi Televízióművészeti és -tudományi Akadémia pedig nem ad nemzetközi Emmy-díjat Kevin Spacey-nek.

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.