Őt látnák a legszívesebben köztársasági elnökként

WA

2012. február 19., vasárnap 09:30

A németek többsége Joachim Gauck korábbi keletnémet polgárjogi harcost látná szívesen a Christian Wulff lemondásával megüresedett államfői poszton – derült ki felmérésekből.

A Bild am Sonntag napilap közvélemény-kutatása szerint a válaszadók 54 százaléka támogatná Gauck köztársasági elnöki kinevezését.

Az RTL tévéállomás és az ARD közszolgálati tévé felmérése szerint is a Stasi-irattár korábbi vezetője a legnépszerűbb jelölt. Gauckot kissé leszakadva – 34-34, illetve 32 százalékos támogatottsággal – Thomas de Maiziere védelmi miniszter, Frank-Walter Steinmeier, a szociáldemokrata párt (SPD) frakcióvezetője és Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter követi. Wolfgang Schauble pénzügyminiszter államfővé választását 27 százalék támogatná.

Annak ellenére, hogy a hat legnépszerűbb jelöltből öten pártpolitikusok, a megkérdezettek 79 százaléka mondta azt, hogy jó lenne, ha az új államfő nem pártpolitikus lenne. Angela Merkel kancellár vezetésével vasárnap folytatódnak az egyeztetések az új jelölt személyéről.

A tisztséget először a német alkotmánybíróság elnökének, Andreas Vosskuhlénak ajánlották föl, de ő rövid gondolkodás után elhárította a felkérést. Felmerült Norbert Lammert, a Bundestag kereszténydemokrata párti (CDU) elnökének neve is, de állítólag ő sem szeretne köztársasági elnök lenni. Hírek szerint komoly jelölt Petra Roth CDU-politikus, Frankfurt 67 éves polgármestere, aki márciusban 17 év után távozik a Majna-parti nagyváros éléről.

A szövetségi közgyűlésnek – ez a testület választja meg a német államfőt – március 18-ig kell döntenie az új köztársasági elnökről.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.