Pál Feri: Nem bírom már jól csinálni, ezért befejezem

2018. április 4., szerda 09:40, frissítve: szerda 14:16

„A keddeket abba fogom hagyni” – jelentette be Pál Ferenc április 3-i előadása végén, a SZIE Budai Campusán, ahol ebben a tanévben tartja a szokásos kedd esti szűk másfél órás előadásait. A váratlan bejelentés komoly megdöbbenést váltott ki a több száz fős hallgatóságból.

A mindenki által csak Pálferiként emlegetett, országos ismertségű római katolikus pap és mentálhigiénés szakember 2018 decemberével vet véget hosszú sorozatának, a nyári szünet után

szeptembertől tizenkét, teljesen különálló előadást tartana,

amelyekben elmondása szerint az elmúlt időszakban kikristályosodott, letisztult témáit dolgozná fel. „Ez egyfajta, nem is tudom, ilyen összefoglalás vagy jutalomjáték vagy valami ilyesmi lesz. És pont van annyi ilyen előadás, hogy az majd befejeződik december végére. És utána nagykorúnak nyilvánítom magunkat” – utalt arra, hogy pont 18 éve kezdte el az azóta csak minimális megszakításokkal zajló előadás-sorozatát. 

„Egyszerűen elfáradtam” – mondta az 51 éves Pál Ferenc egyik indokként, példának hozva, hogy amikor az év elején Ausztráliában járt (az ottani magyaroknak tartott előadásokat), arra gondolt a koalák és a kenguruk között, hogy minden gondolkozás nélkül ottmaradna minimum három hónapra. Hozzátette: amikor elkezdte a keddeket, egy felnőtt és egy ifjúsági hittanórája, négy 45 perces iskolai órája volt a keddi előadásokon túl, most viszont évente 230-240 különböző előadást tart.

„És hát ezt nem bírom már jól csinálni. Egyszerűen nem tudom jól csinálni. Az lett a benyomásom, és most már több éve küzdök ezzel, hogy ez már nem olyan jó. És

ez teljesen ellentmond az énképemnek. Utálok valamit nem jól csinálni.”

Felhozta a 99 igaz és az egy eltévedt bárányról szóló bibliai példabeszédet, s kifejtette, számára azok lettek az igazak, akik a keddi előadásokra járnak. Ők jó helyen vannak, őt viszont a szíve oda húzza, ahol azok élnek, akik kevésbé vannak birtokában ezeknek az ismereteknek. Ezek egyébként – és ezt már mi tesszük hozzá – általában kevésbé vallási, hanem pszichológiai, önismereti témák.

Jelezte: ezzel nincs mindennek vége, a közösséggel több új tervük is van, például egy YouTube-csatornán tematikusan közzétennék megvágva a felhalmozott felvételeket.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.