Palóc világtalálkozót rendeznek Bátonyterenyén

MTI

2015. augusztus 3., hétfő 19:44

A kettészelt Palócföld hagyományait, kulturális kincseit és közös értékeit mutatja be a III. Palóc Világtalálkozó, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek meg a Nógrád megyei Bátonyterenyén.

Kovács László, a szervező Tar Lőrinc Baráti Kör elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy sok ezer embert várnak a Gyürky–Solymossy-kastélyba a palócok nagy közös rendezvényére, amelyen a világnak is meg akarják mutatni Palócföldet, és a fiatalokkal is meg akarják ismertetni nagyszüleik, dédszüleik színes, hagyományokban gazdag életét, mindennapjait.

A pénteki nyitónapon szó lesz a palóc regevilágról és történelemről, kortárs palóc költők és írók tartanak könyvbemutatót. Előadást tart a rendezvényen Papp Lajos, Varga Tibor és Mónus József, Hazajáró-közönségtalálkozót szerveznek Jakab Sándorral, a III. Palóc Világtalálkozó védnökével. Levetítik Duray Miklós filmjét a palócokról, és pénteken kötik meg a palócföldi önkormányzati szövetséget is.

Szombaton és vasárnap palóc alkotók mutatkoznak be a világtalálkozón, tart a palóc ízek gasztronómiai fesztiválja, megrendezik a népdal- és népmesemondó verseny döntőjét, és bemutatják a palóc lakodalmast.

A fesztivál ideje alatt nyolcvankét településről hat táncegyüttes, nyolc népi zenekar, huszonhat egyéni előadó és negyvenhárom kórus lép fel Bátonyterenyén. Vasárnap ökumenikus istentisztelettel kezdődik és gálaműsorral zárul a program.

Kovács László elmondta, hogy a palócok földjén a Felvidék egy részét, Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét értik, ezenfelül a délvidéki, Szerbiához tartozó Kupuszina – más néven Bácskertes – települést, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

A III. Palóc Világtalálkozót Bátonyterenye önkormányzatával és civil szervezetekkel szervezi a tari székhelyű Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.