Pátkai Rozina: Csak a jó zene számít

2014. június 10., kedd 08:42, frissítve: kedd 22:12

Újabb jelentős díjat vehetett át Pátkai Rozina énekesnő. A tavalyi Independent Music Awards (IMA) közönségdíja után ezúttal a Made in New York Jazz Competition legjobb hangszerelésért járó elismerését zsebelte be Fenyvesi Márton zeneszerzővel közösen. A vokális kategóriában is a döntőbe jutott énekesnő meghívást kapott a verseny New York-i gálaműsorára is, ahol dzsesszlegendákkal közösen lépett színpadra. Alig ért haza New Yorkból, érkezett a hír, az IMA zsűrije neki ítélte a legjobb vokális dzsessz dalnak járó fődíjat 2014-ben. Pátkai Rozinával sikerekről, New Yorkról, bossa nováról beszélgettünk.

Hazánkban a bossa nova egyelőre még nem mozgat meg tömegeket. A napsütéses brazil tengerpartokat és a fülledt, félhomályos klubokat egyszerre megidéző műfaj népszerűsége azonban meredeken ível felfelé. Nem kis szerepe van ebben Pátkai Rozinának és együttesének. Az olasz gyökerekkel rendelkező énekesnő és kvintettje az elmúlt években futószalagon szállítja a rangos díjakat, habár mint lapunknak elmondta, nem a versenyeken elért győzelem, csak a jó zene számít.

A múlt hónapban Pátkai Rozina állandó alkotótársával, Tóth Mátyás gitárossal New Yorkban járt, ahol a Made in New York Jazz Competition gálakoncertje mellett a konzulátuson és több klubban is felléptek.

– New York-i utazásunk egy online nevezéssel indult tavaly nyáron: egy videót kellett feltöltenünk a dalainkról a verseny honlapjára. Novemberben értesítettek, hogy szóló vokál kategóriában a döntősök közé kerültem, a Fenyvesi Márton Junior Prima díjas gitáros-zeneszerző hangszerelésében előadott El hombre que yo ame című dallal pedig megnyertük a versenyt. Ennek köszönhetően hívtak meg a gálakoncertre, ahol a zsűri tagjaival, Randy Breckerrel és Lenny White-tal léptünk színpadra.

 

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Hatalmas élmény volt az utazás, mesélte az énekesnő. New York a dzsessz hazája, a verseny pedig csodálatos volt, a világ minden tájáról érkeztek előadók, a zsűrit élő dzsesszlegendák alkották, akikkel ráadásul közösen is színpadra léphettek a gála fináléjában. És ha már New Yorkban voltak, egy koncerten a tavaly ősszel megjelent Vocé e Eu című lemezüket is bemutatták a legendás Zinc Bar közönségének. De játszottak a konzulátuson, felléptek egy brooklyni klubban, és egyik dalukhoz még klipet is forgattak a Nagy Almában.

A további sikerek sem várattak sokáig magukra, osztotta meg velünk az énekesnő. – A gála után számos felkérést kaptunk. Az IMA-tól is eljöttek meghallgatni a koncertet, és – bár ez még nem hivatalos – meghívtak a Lincoln Centerbe fellépni, így jövőre visszatérünk New Yorkba.

És ha már a sikereknél tartunk, Rozina alig ért vissza a tengerentúlról, amikor jött a hír, a tavalyi közönségdíj után az IMA világsztárokból álló zsűrije – többek között Laurie Anderson, Susanne Vega, Artoro Sandoval és Joshua Redman – neki ítélte a legjobb vokálisdzsessz-dalnak járó fődíjat 2014-ben az El hombre que yo ame című felvételért. A dal vérbeli crossover, vagyis a Pátkai Rozina Quintet a Bujtor Balázs által vezetett RTQ Vonósötössel együtt adja elő. – Nagyon boldogok vagyunk, különösen nagy elismerés ez, hiszen most a szakmai zsűri ítélte nekünk a díjat – mondta az énekesnő.

– Amerikában nagyon szeretik és elismerik a minőségi akusztikus zenét. Úgy tűnik, hangszerelésben rátaláltunk valamire, ami megfogja az ottani közönséget. Itthon a dzsessz és a bossa nova mindig is réteg zenének számított. Ennek ellenére egyre többen jönnek el a koncertjeinkre. Sokaktól hallottam már, hogy eddig nem szerették ezt a műfajt, de ha tudták volna, hogy ilyen is lehet, hamarabb elkezdik hallgatni.

Ez a fajta zene leginkább a klubok falai között érvényesül, mondta az énekesnő. Nagyon jó Diana Krallt hallgatni az Arénában, de a legjobb mégis egy kis klubban. – Ez New Yorkban megvan. Ott minden este olyan emberek lépnek fel a klubokban városszerte, akik itthon megtöltenék a Művészetek Palotáját. Szerencsére azonban már nálunk is egyre elevenebb a klubélet. A mi koncertjeink is telt házasak általában. A belvárosból azonban nagyon hiányolom az élő zenét. Minőségi ugrást jelent, ha egy klubban igényes élő zene szól – fogalmazott Pátkai Rozina.

Az énekesnő elárulta, hogy jelenleg az új lemezükön dolgoznak, amelyen az első albummal ellentétben, főként saját szerzemények kapnak helyet. – Tóth Mátyás szerzett egy nagyon szép dalt, amelyhez Bán Zsófia írónő írt portugál szöveget. Időközben megkeresett minket Helik Hadar Grammy-díjas Los Angeles-i producer, aki részt vesz az album elkészítésében. Ő újabb saját dalok megírására biztatott bennünket, így indult a folyamat. Egyik dal követte a másikat, és várhatóan ősszel megjelenik majd az új lemez. Folytatjuk tovább az utat, amin elindultunk.

– Talán közhelyesen hangzik, de egyetlen vágyam, hogy továbbra is örömmel zenélhessek, és ezt az örömöt át tudjam adni a közönségnek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.