Pécs belehúz

Grund

2012. február 24., péntek 16:05

Egész éven át tartó fesztiválsorozatnak, azon belül több új rendezvénynek ad otthont 2012-ben Pécs, ahol az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program időszakát leszámítva talán minden eddiginél több kulturális eseményt tartanak idén.

Mint Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere elmondta, a fesztiváloknak elsősorban az EKF-program keretében felújított közterek és a teljes egészében ez évtől üzemelő Zsolnay Kulturális Negyed létesítményei adnak majd helyet. „A kultúra városa” szlogent használó megyeszékhely számára elengedhetetlenül fontos, hogy a 2010-es EKF-programot követően is építsen fesztiválhagyományaira, valamint Magyarországon egyedülálló kulturális intézményrendszerére – mutatott rá az alpolgármester.

Merena Rudolf, az önkormányzat kommunikációs tanácsadója, a városmarketing-stratégia kidolgozásának egyik felelőse elmondta, hogy a március közepén induló, hatvan programot felvonultató Pécsi Tavaszi Fesztivált követően kulináris rendezvényeket tartanak a pécsi belváros felújított közterein. Szabadtéri grillezéssel egybekötve rendezik meg a horvátokat is vendégül látó Pécsi Fűszerünnepet, a Zsolnay Kulturális Negyedben pedig a Régiók Koccintásán a magyar borok mellett a délszláv országok nedűibe is belekóstolhatnak az érdeklődők. A szeptemberre tervezett Első Nemzetközi Pécsi Pezsgő- és Bordalfesztivál a térség borvidékeit és a pécsi pezsgőgyártást lesz hivatott népszerűsíteni.

A Zsolnay Kulturális Negyedben rendezik meg április végén az Első Zsolnay Fesztivált, augusztusban pedig ugyanitt a Nagy Családi Fesztiválra várják a közönséget. Ugyancsak augusztusban – a korábbi pécsi kezdeményezést folytatva – tartják meg a tíznaposra tervezett Nemzet Kenyere Fesztivált.

A már hagyományos rendezvények sem maradnak el, így júniusban ismét a baranyai megyeszékhelyre gyűlik a színházi szakma a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Szintén júniusban rendezik meg az Első Világegyetemi Fesztivált, és ebben a hónapban érkezik Pécsre és a Mecsek versenypályává alakuló szerpentinjeire az International Rally Championship, azaz a Nemzetközi Ralibajnokság több mint százfős mezőnye, valamint a sorozatot kísérő több tízezres szurkolótömeg.

Júliusban a tíznapos Sétatér Fesztivál, ősszel pedig a szintén kulturális és gasztronómiai csemegéket kínáló Örökség Fesztivál várja a látogatókat. A szintén őszi Zeneszüret és az Európai Bordalfesztivál után némi szünet következik, hogy december elejétől több héten át immár másodszorra leljen otthonra a belváros közterein a Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár.

Nagy Csaba elmondta, hogy a programok megrendezését nagyobbrészt a piacról, azaz a kiállítók és a szponzorok segítségével finanszírozzák, kisebb hányadban az összetett és hatalmas kulturális intézményrendszernek nyújtott állami és városi támogatások, NKA-pályázatok és kiegészítő önkormányzati juttatások biztosítják az események pénzügyi forrását.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.