Peter O'Toole befejezi

Grund

2012. július 11., szerda 14:50

Az Arábiai Lawrence feledhetetlen megformálója, Peter O'Toole brit színész bejelentette, hogy felhagy a színjátszással és visszavonul. Most a memoárjának harmadik kötetét írta. A színész londoni és New York-i ügynökei még nem erősítették meg az értesülést.

– Itt az idő, hogy bedobjam a törülközőt, hogy eltávolodjam a színpadtól és filmtől. Már nincs erőm hozzá. Színészi tevékenységem – a filmvásznon és a színpadon – megadta nekem a közönség támogatását, az érzelmi kibontakozást és az anyagi biztonságot. Csodálatos emberekkel, jó társakkal kerültem kapcsolatba, akikkel megosztottam a minden színész számára elkerülhetetlen bukásokat és sikereket. Úgy vélem azonban, mindenkinek el kell döntenie, mikor kell abbahagyni. Ezért mondok istenhozzádot a szakmának, száraz szemmel és mély hálával – nyilatkozta Peter O'Toole a People magazinnak. Peter O'Toole Írországban született, apja bukméker volt, a fiatalságát Észak-Angliában töltötte. Iskolái elvégzése után újságíró lett, a brit királyi haditengerészet rádiójának dolgozott, majd eldöntötte, hogy színész lesz. Albert Finneyvel, Alan Batesszel és Richard Harrisszal együtt járt a királyi színházművészeti akadémiára. O'Toole tizenhét éves korában lépett először színpadra Londonban, majd Shakespeare-drámákban játszott. A David Lean rendezte Arábiai Lawrence (1962) címszerepének alakításával lett világhírű filmszínész.

Az hetvenes években súlyos egészségügyi problémákkal küzdött, amelyeket eredetileg alkoholizmusnak tulajdonítottak, később derült ki, hogy gyomorrákja volt, de az alkoholról lemondva sikerült legyőznie a betegséget. Peter O'Toole-t nyolcszor jelölték Oscar-díjra, többek között a Caligula (1979) és Az utolsó császár (1987) című filmben nyújtott alakításáért, de egyszer sem kapta meg a díjat. 2003-ban azonban az amerikai filmakadémia életműdíjban részesítette.

Az utóbbi években a színpadon és a televízióban is a Jeffrey Bernard is Unwell (Jeffrey Bernard nincs jól) című filmben szerepelt, amely egy brit alkoholista újságíró életét mutatja be. Utolsó filmjeinek, a Katherine of Alexandria és a Mary, Mother of Christ című alkotásoknak most folyik az utógyártása az Egyesült Államokban, a filmek valószínűleg 2013-ban kerülnek a mozikba.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.