Porhintés nélkül a közös nyomorról

Szombatig tart Szarajevóban Európa talán legizgalmasabb filmfesztiválja

rKissNelli

2012. július 10., kedd 19:45, frissítve: kedd 19:49

Szombatig tart a 18. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál Európa sűrű és sokszor kíméletlenül realista filmes termésével. A szemle Aida Begic Djeca (Gyerekek, Children of Sarajevo) című filmjével indult, és összesen ötvenhét ország kétszáztíz filmjét láthatja a közönség a mustrán, a legtöbbet idén is a délkelet-európai régióból. Hollywoodot a nemrég szerb háborús drámát rendező Angelina Jolie és férje, Brad Pitt képviseli.

A hányattatott régió történelmi traumáival és kilátástalannak tűnő jelenével ebben az évben is sok film foglalkozik: az első bemutatón rögtön a háború után következő érzelmi bizonytalansággal és morális űrrel szembesítette a nézőket Aida Begic Gyerekek című filmje, de a jelen önmagában, a múlt traumáit leszámítva is nyomasztónak tűnik: Maja Milos Klip című mozija a mai szerb valóságot hozza elénk egy tinédzser szemével, a Jelenidő című török versenyfilm a munkanélküliségtől, szegénységtől, kivándorlástól sújtott Törökország képeit villantja fel.


A Szarejevói Nemzetközi Filmfesztivál szokás szerint főleg a délkelet-európai régió alkotásaira fókuszál. Hollywoodot Angelina Jolie és Brad Pitt képviseli: a színésznő első rendezésével, A vér és a méz földjén című szerb háborús drámával a Szarajevó díszpolgára címet is kiérdemelte, ezt a fesztivál ideje alatt veheti át.

A szarajevói versenyfilmek között olyan nemrégiben forgatott filmsikerek is szerepelnek, mint Ken Loach brit rendező The Angels' Share című filmvígjátéka, amelyet Cannes-ban is elismertek. A film főszereplői, Paul Brannigan és Gary Maitland a fesztivál vendégei lesznek, akárcsak Victoria Abril spanyol színésznő, aki Teona Strugar Mitevska macedón rendezőnő The Woman Who Brushed Off Her Tears című filmjének főszerepét játszotta.

Idén erős a szemlén a magyar jelenlét is: bár a nagyjátékfilmes mezőnyben nincs magyar film, a Szarajevó szíve elnevezésű fődíjról döntő zsűriben azért helyet foglal egy magyar rendező, Mundruczó Kornél, akinek korábban több filmjét is bemutatták Szarajevóban, a Delta és a Szelíd temetés díjat is kapott.

Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 180/100 című munkája tíz másik rövidfilmmel versenyez Szarajevóban

Fotó: MTI


A versenyprogramban Forgács Péter képviseli hazánkat Német egység a Balatonnál – Mézföld című dokumentumfilmjével, amelyben a rendszerváltás előtti Balaton, a szétszakított Németország két felében lakók találkozóhelye jelenik meg, és amelynek egyben nemzetközi bemutatóját is tartják a 18. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon. A fesztivál In Focus nevű információs programjába Fliegauf Bence Csak a szél című munkája és a Magyarország 2011 című szkeccsfilm került be. A rövidfilmes versenyben is lesz egy magyar újdonság: Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 180/100 című munkája tíz másik rövidfilmmel versenyez a szekcióban. A film egy 24 órás vérnyomásmérővel átvészelt szakításról szól.

És egy örömhír: Nagypál Orsi Roundabout (Körforgalom) című rövidfilmje nyerte a 2000 eurós pénzjutalommal járó Atlantic Group-díjat Szarajevóban. A hétfő esti díjátadó után egy szabadtéri vetítésen 3000 ember tekintette meg Nagypál filmjét.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.