Prima Primissima díjat kapott Kányádi Sándor és Bálint gazda is

MTI

2017. december 2., szombat 13:59, frissítve: szombat 14:52

Tíz kategóriában tizenötödik alkalommal vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott pénteki gálaesten.

Az építészet és építőművészet kategóriájában Farkas Gábor építész, a tudomány kategóriájában Vicsek Tamás fizikus, akadémikus, a sajtó területéről Baló György szerkesztő, műsorvezető, a képzőművészet kategóriájában Birkás Ákos festőművész, az oktatás és köznevelés kategóriájában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató vehette át az elismerést. A sport területéről Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző, az irodalom kategóriájában Kányádi Sándor költő, író, műfordító, a népművészet és közművelődés kategóriájában Bálint György kertészmérnök, a zeneművészet területéről Eötvös Péter zeneszerző, karmester, a színház- és filmművészet kategóriájában Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró kapta az egyenként tizenötmillió forinttal járó díjat. Az ugyanekkora összeggel járó közönségdíjat a Hazajáró honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a díj kuratóriumának tagja köszöntőjében kiemelte, hogy a művészetnek, a tudománynak és a sportnak nem sztárjai, hanem munkásai vannak, akik egyedül a kihívásra és az alkotásra figyelnek. A fékezhetetlen munka örömét, az elhivatottság kockázatát jelenítik meg, mert aki valóban nagy, az teszi a dolgát, és mindenkit növekedésre serkent.

Kitért arra, hogy Csányi Sándor, a kuratórium elnöke külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón.

Elmondta, hogy ebben az esztendőben mintegy 750 jelölés érkezett a 10 kategóriában. A primissimákat titkos szavazással választották ki a kuratórium tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kiterjesztett elnöksége. Emlékeztetett arra, hogy a primissimák és a közönségdíjas tizenötmillió forintos pénzdíja mellett a primák ötmillió forintban részesülnek.

A díjátadón – amelyet szombaton felvételről sugároz a Duna televízió – részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége; Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Pintér Sándor belügyminiszter.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.