Prima Primissima díjat kapott Kányádi Sándor és Bálint gazda is

MTI

2017. december 2., szombat 13:59, frissítve: szombat 14:52

Tíz kategóriában tizenötödik alkalommal vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott pénteki gálaesten.

Az építészet és építőművészet kategóriájában Farkas Gábor építész, a tudomány kategóriájában Vicsek Tamás fizikus, akadémikus, a sajtó területéről Baló György szerkesztő, műsorvezető, a képzőművészet kategóriájában Birkás Ákos festőművész, az oktatás és köznevelés kategóriájában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató vehette át az elismerést. A sport területéről Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző, az irodalom kategóriájában Kányádi Sándor költő, író, műfordító, a népművészet és közművelődés kategóriájában Bálint György kertészmérnök, a zeneművészet területéről Eötvös Péter zeneszerző, karmester, a színház- és filmművészet kategóriájában Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró kapta az egyenként tizenötmillió forinttal járó díjat. Az ugyanekkora összeggel járó közönségdíjat a Hazajáró honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a díj kuratóriumának tagja köszöntőjében kiemelte, hogy a művészetnek, a tudománynak és a sportnak nem sztárjai, hanem munkásai vannak, akik egyedül a kihívásra és az alkotásra figyelnek. A fékezhetetlen munka örömét, az elhivatottság kockázatát jelenítik meg, mert aki valóban nagy, az teszi a dolgát, és mindenkit növekedésre serkent.

Kitért arra, hogy Csányi Sándor, a kuratórium elnöke külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón.

Elmondta, hogy ebben az esztendőben mintegy 750 jelölés érkezett a 10 kategóriában. A primissimákat titkos szavazással választották ki a kuratórium tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kiterjesztett elnöksége. Emlékeztetett arra, hogy a primissimák és a közönségdíjas tizenötmillió forintos pénzdíja mellett a primák ötmillió forintban részesülnek.

A díjátadón – amelyet szombaton felvételről sugároz a Duna televízió – részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége; Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Pintér Sándor belügyminiszter.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.