Proust fizetett az őt méltató lapoknak

2017. október 1., vasárnap 22:10, frissítve: hétfő 14:32

Pénzt adott azért Marcel Proust, hogy méltató írások kerüljenek a lapokba Az eltűnt idő nyomában első kötetéről – számolt be róla a brit The Guardian. Az esetre a szerző korábban ismeretlen levelei nyomán derült fény. Az írások a Swann egy különösen ritka példányával együtt kerültek elő, magát a kötetet pedig több mint félmillió euróért árverezheti el a Sotheby’s a következő hónapban. 

A levelekből kiderül, hogy Proust egymaga igyekezett levezényelni az egész folyamatot, a Grasset kiadó szerkesztőjének is ajánlgatva, hogy természetesen kifizeti őt is. 

A jómódú író csaknem háromszáz frankot, mai árfolyamon több mint háromszázezer forintot fizetett azért, hogy pozitív szöveg kerüljön ki a Le Figaro címlapjára a Swannról. Később ennek a kétszeresét (660 frankot) költötte arra, hogy a Journal des débats is címlapon méltassa őt.

Mindkét szöveg a szerkesztett változata egy rendkívül pozitív kritikának, amelyet a szerző barátja, Jacques-Émile Blanche festő jegyzett. A művész Proustról készült képe egyébként jelenleg is látható a párizsi Musée d’Orsay-ben (Orsay Múzeum). 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.