Pussy Riot-performansz lesz az Akvárium Klubban

MTI

2018. január 31., szerda 15:47, frissítve: szerda 16:11

Budapestet is érinti legújabb projektjével a Pussy Riot. Az orosz feminista punkrock-együttes és aktivistacsoport előadása március 12-én az Akvárium Klub Nagyhalljában látható – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A szokatlan helyszíneken tartott villámcsődületeiről híres polgárpukkasztó csapat 2011 márciusában alakult, gerillaakcióival társadalmi problémákra szeretné felhívni a figyelmet.

Zenés performanszaik gyorsan meghódították a világhálót. Magyarországon eddig egyszer jártak, akkor egy beszélgetésen vettek részt a Sziget fesztiválon.

Három tagját, Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset 2012 februárjában egy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott Putyin-ellenes akció közben letartóztatta az orosz rendőrség; Aljohinát és Tolokonnyikovát a bíróság két év börtönre ítélte, ahonnan csak a szocsi olimpia előtt meghirdetett amnesztia révén szabadulhattak 2013 decemberében.

2016-ban Aljohina és a zenei producer Alekszandr Cseparuhin belekezdett egy új projektbe Pussy Riot Theatre címmel, amelynek alapját Aljohina Riot Days című könyve adta. Ezzel a műsorral érkeznek idén tavasszal Budapestre. Az előadáson a tagok közül négyen lesznek színpadon, két férfi és két nő: a Pussy Riot-os Marija Aljohina és Kiril Maseka mellett egy másik orosz punkegyüttes, az AWOTT (Asian Women on the Telephone) duója, a vokalista-basszusgitáros Nasztya és a szintetizátoros Maksz.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.