Radírpókék eltüntették a rozsdás mászókát

2014. szeptember 14., vasárnap 19:08, frissítve: hétfő 11:31

Múlt héten az első kerületben két különleges játszóteret avattak fel. A 2010-ben épült, idén kibővült, felújított Vuk, valamint a most elkészült Pom Pom játszóterek a gyerekek szórakoztatásának új generációs helyszínei, amelyek a játékszereken keresztül idézik fel a magyar rajzfilmkészítés aranykorát. A budai mesejátszóterek ötlete nem egyedülálló, országszerte egyre több helyen találkozhatunk hasonlóval.

Biztonságos távolságra a bekötőutak zajától, a Naphegy szívében múlt hét óta Gombóc Artúr felügyel a gyermekekre. A csokoládéfaló madár a Naphegy téren felépített Pom Pom játszótéren várja a szórakozni vágyó apróságokat és a nosztalgiázó szülőket. A mesejátszótéren Sajdik Ferenc és Dargay Attila Csukás István meséje alapján készített legendás rajzfilmjének alakjai elevenednek meg Picurtól a Radirpókon át Festéktüsszentő Hapci Benőig.

– 2007-ben készült először mese tematikájú játszótér az I. kerületben – mondta el Nagy Gábor Tamás polgármester a múlt heti ünnepélyes átadón. – Akkor a Franklin utcai játszótér újult meg Sajdik Ferenc rajzainak köszönhetően. 2010-ben a Gellérthegyen adták át az idén kibővített Vuk játszóteret, tavaly óta Berg Judit Rumini című meséjének figurái a Mária téren várják a gyerekeket, s most felavatták a Sajdik Ferenc közreműködésével készült Pom Pom parkot.

– A tematikus játszótér ötlete a Mesemúzeumnak köszönhető – emelte ki a polgármester. Mint elmondta, a múzeum kulcsait szimbolikusan minden évben rábízzák egy neves szerzőre. – Kányádi Sándor után idén Csukás István őrzi a becses ereklyét, s az ünnepélyes átadón jött az ötlet, a híres mesemondó, a Süsü, a sárkány, A nagy Ho-ho-ho-horgász vagy a Mirr-Murr, a kandúr szerzőjének figuráit idézzék meg a felújítandó játszótéren. Végül a Pom Pomra esett a választás, mert talán ennek karakterei a legjellegzetesebbek – fogalmazott Nagy Gábor Tamás. Július végén indult a munka, és az őszi tanévkezdetre el is készült a főváros legújabb mesejátszótere.

– Hihetetlen érzés látni, hogy életre keltek a mesefigurák – mondta el lapunknak a Kossuth-díjas grafikus, Sajdik Ferenc. – Én ahhoz szoktam hozzá, hogy az íróasztalomon születnek meg a rajzok, és mindezzel itt találkozni, egy játszótéren, csodálatos. Először nem nagyon hittem, hogy képesek lesznek felépíteni a Pom Pom világát, de elkészült, még Gombóc Artúr háza is itt van. Bámulatos, hogy technikailag mi mindent meg tudtak oldani.

Sajdik Ferenc
Sajdik Ferenc
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Felmerül persze a kérdés, a mai gyerekek tudják-e egyáltalán, ki volt Gombóc Artúr, találkoznak-e egyáltalán a magyar rajzfilm aranykorának alkotásaival. – Abban reménykedem, hogy a szülők még emlékeznek rá, és elmesélik a gyermekeiknek, hogy ki volt Pom Pom és Picur – válaszolt a kérdésre Sajdik Ferenc. – Nagy ritkán azért most is feltűnnek régi mesék a televízióban. És jelen pillanatban mi is új rajzfilmen dolgozunk: egy tizenhárom részes sorozatra kaptunk támogatást – árulta el a grafikusművész.

A most átadott két kibővített, illetve vadonatúj helyszínnel tovább bővült a hazai mesejátszóterek már eddig is igen gazdag kínálata. Az első igazán nagy, mesére épülő teret 2001-ben adták át a Millenáris Parkban. A Kő Boldizsár és Balla Gábor által készített Zöld Péter népmesejátszótér kézműves eszközökkel előállított, egyedi figuráival és azzal, hogy az egyes játékelemeken végighaladva a gyerekek egy mese történetét követhetik végig, forradalmasította a hazai játszótérépítést. Az időközben elbontott, majd a lelkes szülők nyomására 2009-ben eredetiben visszaállított parkot számos hasonló követte az elmúlt évtizedben.

Mátyás király történelmi park várja a gyerekeket Visegrádon, Széchenyi-játszótér Nagycenken, Évkerék tér a budapesti Farkasréten, János Vitéz a főszereplője a hódmezővásárhelyi játszóligetnek, és idén nyár elején nyílt meg a Tündér Ilona játszótér a Vidámpark helyén felépült Holnemvolt Parkban.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.