Rejtélyes íróé lett a Camoes-díj

tgi

2012. május 21., hétfő 18:09, frissítve: csütörtök 17:55

Dalton Trevisan brazil írónak ítélték oda hétfőn a portugál nyelvterület legrangosabb irodalmi elismeréseként számon tartott Camoes-díjat.

Az 1925-ben Curitibában, Brazília déli részén született Dalton Jerson Trevisan rejtélyes írónak számít, akit mindenekelőtt novellái tettek ünnepeltté, különösen A curitibai vámpír (O Vampiro de Curitiba) 1965-ből. Magyarul erotikus kötete, a Szajhácska jelent meg 1989-ben a Kráter Kiadó gondozásában, Pál Ferenc fordításában, több írását a Magyar Napló tette közzé.

Dalton Trevisan

Forrás: wordpress


A Camoes-díjról döntő zsűri szerint Trevisan „radikális választás volt, amely az irodalomnak és a szó művészetének kedvezett” – magyarázta a bizottság elnöke, Silviano Santiago brazil szerző, aki méltatta a kitüntetett szüntelen kísérletezését a portugál nyelvvel, csakúgy mint azt az odaadást, amellyel Trevisan megalkuvás nélküli író tudott lenni személyes nehézségei és a társadalmi gondok ellenére is.

A százezer euróval járó díjat 1989-ben Portugália és Brazília közösen alapította azzal a céllal, hogy elismerjék a luzofón szerzőknek a nyelv gazdagításában tett erőfeszítéseit. Tavaly Manuel Antonio Pina portugál költőt díjazták, az eddigi kitüntetettek között Antonio Lobos Antunes és José Saramago portugál, Jorge Amado brazil és Pepetela angolai szerző is szerepelt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.