Rekord az árverésen

PR

2012. június 27., szerda 23:55, frissítve: csütörtök 09:11

A művész esetében rekordot jelentő, 23,5 millió fontért (8,4 milliárd forintnak megfelelő összegért) kelt el egy szerda esti londoni árverésen Yves Klein francia művész Le Rose du bleu (RE 22) című alkotása.

A szivaccsal díszített kép 199x153x16 centiméteres: a vásznat kilenc nagyméretű szivacs díszíti, az egész kompozíció rózsaszínű, ciklámenes árnyalatú. A műalkotás a Christie’s aukciósház kortárs művészeti remekekből szervezett kétnapos árverésén kelt el. A világháború utáni és a kortárs művészeti alkotásokból szervezett aukció a várakozások szerint akár 120 millió fontos bevétellel zárulhat.

A Le Rose du bleu megszerzésére irányuló licit apránként haladt felfelé, míg végül átlépte a Klein esetében eddig rekordot jelentő árat – azt a 36,4 millió dolláros összeget –, amely májusban egy New York-i árverésen született. Kleint, a neodadaizmus képviselőjét különösen érdekelte a színek szimbolizmusa, a rózsaszín a szentlélek volt számára, meglehet azért, mert mélyen vallásos volt – magyarázta Arno Verkade, az árverés felelőse.

Az aukció másik fénypontja Francis Bacon 1964-ből származó tanulmánya volt egy önarcképhez. A mű 21,5 millió fontért kelt el. A kompozíció vélemények szerint a művész legjobb pillanatainak sorában született. Tetemes összegért, 7,6 millió fontért kelt el Gerhard Richter német művész Struktur című alkotása, míg Lucian Freud egy műve, a Naked Portrait 4,3 millió fontért talált gazdára. A csütörtökön folytatódó árverésen gazdára vár még Andy Warholnak II. Erzsébetről festett portréja, valamint Jean-Michel Basquiat egy cím nélküli műve.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.