Román, magyar két jó barát

Emlékkoncertekkel, táncházzal és kulturális párbeszéddel nyitja évadát a Fonó

2013. szeptember 14., szombat 13:14, frissítve: szombat 13:34

Román–magyar kulturális hétvégével indítja évadát a Fonó Budai Zeneház. A rendezvényt a 2009-ben meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma és Halmos Béla népzenekutató emlékének ajánlják. Tegnap este kiállításmegnyitóval, koncertekkel, táncházzal vette kezdetét a kétnapos esemény. A mai napon „Mics-pikniken”, előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők, de nem marad el természetesen a táncház sem.

Nem tudok románul, de szeretem a románokat – konferálta fel az estet Rosonczy-Kovács Mihály, a rendezvény szervezője. Hozzátette, ez a mondat varázsszóként hatott Romániában, mikor kimondta, megnyíltak előtte a kapuk, és tízszeresen kapta vissza a szeretetet. Ennek szellemében igyekezett tető alá hozni a két nép barátságát, közös kulturális kincseit és értékeit felmutató rendezvényt, amelyet a Fonó Budai Zeneház fogadott be.

A közös kulturális hétvége Tiberiu Groza néprajzkutató kiállításmegnyitójával indult. A Hagyományos Kultúra Megőrzési Központ igazgatója az intézmény néprajzi fotóinak legjavát ajánlotta a közönség figyelmébe. A Fonó előterében kiállított munkák román és magyar fényképészek munkái, amelyek a Kárpátok gyönyörű tájait és lakóinak mindennapjait örökítik meg.

Szintén Tiberiu Groza szólt a román fél nevében az Marian Cozma emlékkoncert előtt. Az igazgató elmondta, szomorú, hogy egy ilyen rettenetes esemény kellett ahhoz, hogy a két nép közelebb kerüljön egymáshoz, nekünk most már az a feladatunk, hogy a tovább erősítsük a köteléket. Szeretem a magyarokat, szeretnék még sokáig itt élni – idézte fel Marian Cozma mondását Rosonczy-Kovács Mihály. A román válogatott és a veszprémi kézilabdacsapat játékosa életében, és halála után is a román–magyar barátság hőse volt, és az is marad, hangzott el a koncert előtt, amelyen a FolkEmbassy – Népzenei Nagykövetség muzsikált a játékos tiszteletére.

Fotó: Béres Attila

 

Miközben a színpad egyik végében a zenekar játszott, a másik oldalon Marian Cozma kézilabdajátékát csodálhattuk a kivetítőn. Megható pillanatai voltak ezek az estének, a sportösszefoglalókba illő gólok, cselek és ünneplések közben méltóságteljesen szóltak a szomorú dallamok, majd a vetítés és a muzsika végeztével a zenészek csöndben levonultak a színpadról, és átadták helyüket az Optasi Magura-i táncosoknak és zenészeknek, akiket a Fanfara Complexa követett, de színpadra lépett még a Corvinus Táncegyüttes, valamint a Táncművészeti Főiskola táncosai is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A táncház vidám, kurjongatós légkörében sem feledkezett el senki az est mondanivalójáról. Vagyis arról a páratlan szépségű zenei hagyományról, melyet  a két nép, a román és a magyar együtt hoztak létre. Ahogy az összekötő konferálások alkalmával sokszor elhangzott, a szervezők számára fontos, hogy a kultúra adta lehetőségek között minél hatékonyabban mozdítsuk elő az őszinte, egymást elismerő és tiszteletben tartó, további közös értékeket létrehozó baráti kapcsolatot a román és magyar nemzet között. Az európai alapértékek mentén a külhoni magyar kisebbségek és a szomszédos országokkal való virágzó kapcsolatának ügye nemcsak hogy szépen összeegyeztethető, de határozottan egymással kéz a kézben járó irányelvek.

Erre a közös ügyre hívta fel a figyelmet beszédében a rendezvény fővédnöke, Németh Zsolt is. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a nyár bizonyos eseményei megzavarhatták a két nép viszonyát, de az indulatok csupán a kapcsolat felszínét jelentik, nekünk pedig ennél mélyebbre kell néznünk, hiszen az számít, ami a mélyben van, az a nemzeti identitás lényege – mondta Németh Zsolt. Hozzátette, ezt a lényeget láthattuk a színpadon is. A Marian Cozma emlékkoncert kapcsán elmondta, hogy a sportoló meggyilkolása, vagyis a „brutális gaztett” által kiváltott érzelmek közelebb hozták egymáshoz a két népet. Az államtitkár kitért arra is, hogy a sport és a kultúra mellett a politikában is a közös utakat kell keresnünk, hiszen „a román és a magyar nemzettudat szövetségesei egymásnak”.

Fotó: Béres Attila

 

Az est további muzsikával és táncokkal zárult. A rendezvény ma délután román gasztronómiai programmal, Mics-piknikkel folytatódik, majd Ónodi Béla, a Táncművészeti Főiskola művésztanára tart előadást, amit táncműhely követ. Hat órától kerekasztal-beszélgetések várják az érdeklődőket, este nyolctól pedig kezdetét veszi a Halmos Béla emlékkoncert és táncház, Sebő Ferenc vezetésével.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.