Seuso-ügy: Zelnik provokálja az államot

Tölgyesi Gábor

Tölgyesi Gábor

2012. augusztus 10., péntek 08:20, frissítve: szerda 18:30

A magyar jog szerint orgazdaság, bűnpártolás lehet a vád, ha Zelnik István megveszi a Seuso-kincset – írja a pénteki Magyar Nemzet.

Feltehető, hogy a Seuso-kincs egykori megtalálója, Sümegh József amatőr régész nem önkezével vetett véget az életének 1980-ban, hanem meggyilkolták. A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is vizsgálódik: nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Bizonyos, hogy a Seuso-kincs több műtárgya annak idején hamis libanoni származási iratok alapján került Northamton lordjának birtokába: a Seuso-kincs a műkincspiacon azóta eladhatatlan. Még további bizonyításra vár, hogy a műkincsek Magyarországról származnak: hazánk ugyan elvesztett egy pert, ám a magyar állam a tulajdonosi követeléséről nem mondott le.

Magyarország a Seuso-kincs tulajdonosának tekinti magát. Ha Zelnik István megvásárolja a műtárgyakat, a magyar jog szerint bűncselekményt követ el.

Fotó: Székelyhidi Balázs


Zelnik István műgyűjtő augusztus 1-jén jelentette be, hogy megvásárolja a Seuso-kincs nyolc legfontosabb darabját, hazahozza, bemutatja – amennyiben a magyar állam lemond a tulajdonosi követeléséről −, majd végrendeletében Magyarországra hagyja. Ám a magyar jog szerint ha a műgyűjtő – annak ellenére, hogy hazánk fenntartja az álláspontját − megvásárolja a műkincseket, bűncselekményt követ el: orgazdaság, bűnpártolás lehet a vád. Az Emberi Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkársága a műgyűjtő bejelentése óta többször is egyértelművé tette: a magyar állam továbbra is a Seuso-kincs tulajdonosának tekinti magát.

Ám az Aranymúzeum alapítója nem enged a feltételeiből, csütörtöki sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, szerinte a magyar államnak kellene lépnie. Mégis úgy nyilatkozott: ha a magyar állam nem fogadja el az ajánlatát, akkor nem fogja megvásárolni a műkincseket. Mindezek ismeretében nem elhanyagolható kérdés: Zelnik István műgyűjtő jelenleg mit gondol, jogos-e a magyar állam tulajdonosi követelése?  A Seuso-kincsek Magyarországot illetik-e meg, vagy sem? Egyáltalán, mi motiválja, kinek a megbízásából akarja a Seuso-kincset megvásárolni? Meglehetősen kockázatos volna, ha a magyar állam feladná jelenlegi álláspontját.

Részletek a Magyar Nemzet augusztus 10-i, pénteki számában.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.