Sikerként adná el a „halállistát” a kulturális alap

2016. április 14., csütörtök 18:19

Kulturális rendezvényektől és alkotóktól kell pénzt elvonnia a Nemzeti Kulturális Alapnak, ha biztosítani akarják a folyóiratok működését, legalább 2016 első felére. A szakmai kollégiumok egyelőre 158 millió forintot voltak kénytelenek átcsoportosítani erre a célra. A kollégiumok kényszerhelyzetben vannak, mert ha nem teszik meg ezt a lépést, akkor a legtöbb folyóirat nem tud megjelenni már az év második negyedévében sem.

Így csak a többi támogatás – például hazai és határon túli alkotói támogatások, kulturális rendezvények, könyvkiadás, színházi előadások – rovására támogathatják a folyóiratokat. Hogy melyik kollégium és milyen támogatásokat kényszerül majd visszanyesni, egyelőre még nem került nyilvánosságra.

„Halállista” és „selyemzsinór”

A legtöbb folyóiratról a szépirodalmi kollégiumnak kell gondoskodnia, de a filmes, színházi, képzőművészeti és ismeretterjesztő folyóiratok támogatására is jelentős összegeket költött korábban a Nemzeti Kulturális Alap, amely abból a célból jött létre, hogy támogassa azt a minőségi kultúrát, amely az alap támogatása nélkül nem születhetne meg. A folyóirat-kultúra tipikusan ilyen terület, hiszen az ismeretterjesztő, irodalmi és művészeti folyóiratok nem tudnak teljes egészében a piacról megélni, ahogy a minőségi kultúra számos más terméke sem.

Márciusban derült ki, hogy a Nemzeti Kulturális Alapot irányító testület, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága 350 milliós éves támogatási keretet állapított meg a magyar folyóiratok támogatására. Ez messze elmarad az elmúlt évektől, amikor évente több mint 700 és 800 millió közötti összeget osztottak szét. A bizottság döntését csak „halállistaként” és „selyemzsinórként” emlegették szakmai berkekben.

Korábban is előfordult már a Nemzeti Kulturális Alapnál, hogy egyik évben több pénz jutott egyes célokra, a másik évben kevesebb, de ehhez hasonló kilengésekre nem volt példa az elmúlt években. Fontos szempont az is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása miatt máris időbeli csúszásban vannak a döntések, ezért egyes folyóiratok már az év első hónapjaiban is tartozásokat halmoztak fel, és csak reménykedhettek abban, hogy folytatódik majd a korábbi évek többé-kevésbé kiszámítható támogatási rendszere.

Az NKA szerint ami csökkent, az nőtt

Azonban az idei keret még az átcsoportosított 158 millió forinttal együtt sem lesz elegendő arra, hogy egész évre megoldja a korábban támogatott folyóiratok helyzetét. Ráadásul előfordulhat, hogy az egyes kollégiumoknál az átcsoportosítás miatt olyan célokra sem jut majd pénz, amelyekre korábban rendszeresen áldoztak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága tegnapi közleményében úgy értelmezte a szakmai kollégiumok kényszerű döntését, hogy a kollégiumok 158 milliós hozzájárulásával a folyóiratok támogatása 350 millióról 508 millió forintra növekedett. Arra hivatkoztak, hogy tavaly 368 millió, tavalyelőtt pedig 352 millió forint volt a folyóiratoknak szóló nyílt pályázati keret. Azt azonban nem tették hozzá, hogy ebbe nem számolták bele a kiemelt folyóiratok támogatását, amelyek 2013 óta külön keretből kapták a támogatásukat.

Ennek összege tavaly 457 millió forint volt, tavalyelőtt pedig 433, ami hozzáadódott a nyílt pályázatok keretéhez, így összesen mindkét évben 700 millió forint feletti összeg állt rendelkezésre. (Az eredeti közleményt az MTI is lehozta, természetesen változtatás nélkül – a szerk.) Ez a fajta támogatás teljesen eltűnt a rendszerből, így most a kiemelt folyóiratokat és az összes többieket együttesen kellene ugyanannyi pénzből támogatni, amennyi korábban csak a nem kiemelt folyóiratokra jutott.

A szépirodalmi kollégium keretéből például 85 millió forint jutott volna a folyóiratok támogatására, amelyből legfeljebb tíz nagyobb folyóirat éves megjelenését lehetne szűkösen megoldani, ennél azonban jóval több jelentős irodalmi folyóirat van.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.