Sikertörténet a pécsi Kodály Központ

fib

2013. október 9., szerda 15:54, frissítve: szerda 16:09

Minden várakozást felülmúlóan teljesített a megnyitása óta eltelt három évben a baranyai megyeszékhely multifunkciós kulturális központja.

A koncertteremként és konferencia központként is funkcionáló világszínvonalú, és több nemzetközi építészeti díjat elnyert épület, amely a Pécs2010 Európa kulturális fővárosa című projekt keretében valósult meg, eddig közel 500 különféle produkciónak adott otthont, számos világsztárt és kiemelkedő hazai művészt vendégül látva.

Pécs felkerült Magyarország és Európa kulturális térképére – fogalmazott Nagy Csaba, a város alpolgármestere az intézmény eddigi eredményeit és az idei évad programját bemutató keddi sajtótájékoztatón, majd hozzátette, a Kodály Központ a vidéki Magyarországon egyedülállóan nagyszabású vállalkozás, amelynek létjogosultságát az eltelt három év igazolta.

Márta István a többek közt a Kodály Központot is irányító Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a 999 fő befogadóképességű koncertterem három év alatt 492 eseményen összesen közel 208 ezer látogatót fogadott. Mivel az intézmény létrejöttének költségeit több mint 70 százalékban európai uniós forrásból teremtették elő, az Unió komoly elvárásokat támasztott: 50 ezer főben határozták meg az egy évre előirányzott látogatószámot, amelyet a Kodály Központ a tavalyi évben majdnem 30 ezer vendéggel múlt felül – ismertette az eredményeket az igazgató.

A Kodály Központ

 

A siker nem véletlen. Számtalan művész, szakember, látogató nyilatkozatai alapján nem tűnik túlzásnak azt állítani, hogy a Kodály Központ koncertterme világszínvonalú, akusztikája páratlan, ahogy Maxim Vengerov hegedűművész fogalmazott: „A Kodály Központ egy építészeti Stradivari”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az eddigi fellépők névsora az épülethez méltóan impozáns: a Kronos Quartet, a King’s Singers, Al di Meola, a Budapesti Fesztiválzenekar, és további rengeteg kiváló művész tette már tiszteletét Pécsett. Az aktuális évadban Pat Metheny és Tony Emmanuel is ellátogat a baranyai megyeszékhelyre, a hazai könnyűzenét pedig mások mellett Presser Gábor, Zorán, a Quimby, valamint Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója képviseli majd. A klasszikus repertoárból kiemelkedik Baráti Kristóf, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, illetve a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusának koncertje. És természetesen az intézmény rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusok is folytatja eddig megszokott magas színvonalú munkáját.

A júniusban országos szervezetté váló, pécsi központú Filharmónia Magyarország fesztiválszervező tevékenységének köszönhetően a Kodály Központ még intenzívebb szerepet játszhat a hazai zenei életben – derült ki Szamosi Szabolcs, a Filharmónia igazgatójának sajtótájékoztatón elhangzott szavaiból.

Az új évad igazi különlegességei közül is kiemelkedik az idén 30 éves Amadinda Ütőegyüttes és a Pannon Filharmonikusok november 14-ei közös fellépése. A jubileumot ünneplő műsorban Gyöngyösi Levente a két zenekar számára írt darabjának ősbemutatóját hallhatja a közönség.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.