Sokan hódították meg a legmagasabb csúcsot

PR

2012. május 27., vasárnap 13:16, frissítve: vasárnap 21:44

Sokan mászták meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet (Csomolungmát) a nepáli oldalon szombaton, a hegymászószezon utolsó napján balesetek nélkül.

Tilak Pandej, a nepáli turisztikai minisztérium tisztviselője vasárnap elmondta, hogy mintegy 150 ember jutott el a 8848 méter magas hegycsúcsra. Hozzátette, hogy csupán egy maroknyi ember fordult vissza a négyes számú táborba, mert nem tudott elindulni a csúcs meghódítására. Az időjárás az elmúlt két napban jó volt, és ezt sokan kihasználták – mondta a tisztviselő, akit a The Himalayan Times című helyi lap idézett.

Tájékoztatása szerint a hivatalos hegymászószezon lezárult, és egyes hegymászók visszatérnek az alaptáborba. Ennek ellenére néhány serpa (hegyi vezető) és más hegymászó az elkövetkező napokban megkísérli meghódítani a csúcsot – közölte a minisztérium képviselője. A múlt héten négy hegymászó – egy német, egy dél-koreai, egy kínai és egy kanadai – halt meg azt követően, hogy elérte a csúcsot és elindult vissza.

A Csomolungmát elsőként Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa hódította meg 1953. május 29-én. Két évvel ezelőtt, május 23-án rekordszámban, 169-en érték el a világ legmagasabb pontját.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.