Szakcsi Lakatos Béla és a ferencesek

2015. január 15., csütörtök 19:28, frissítve: hétfő 15:40

Szakcsi Lakatos Béla a ferencesek szervezésében pénteken jótékonysági koncert ad a Zeneakadémián.

Nem túlzó talán, ha leírjuk: reneszánszát éli Szent Ferenc népszerűsége. A pápa is az ő nevét választotta magának hivatalba lépésekor, és nem csupán ennek kapcsán, de idehaza is egyre többször kerül szóba a katolikus egyház egyik legismertebb szentje, köszönhetően többek között magának a ferences rendnek. Ehhez járul hozzá most az is, hogy a  rend új csatornákat keresve igyekszik alapítójának kitaposott ösvényén haladni tovább, ugyanis különleges esemény készülődik. A Zeneakadémia is bekapcsolódik a szeretet és a szegények, valamint az elesettek felé való fordulás védőhálójának foltozásába: Szakcsi Lakatos Bélával és az ő barátaival karöltve, a ferencesek szervezésében valósul meg az a koncert, amelynek bevételeiből autistákat támogatnak.

Péntek este nyolc órától a Kossuth-díjas dzsesszzongorista és muzsikustársai két olyan zeneszerző műveiből válogatnak majd, akik a dzsessz és a klasszikus zene határvidékén foglalnak helyet. Ez nem véletlen, hiszen Szakcsi Lakatos Béláról tudható, hogy pályafutását gyerekként a klasszikus zongorával kezdte, de a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium elvégzése közben már olyan neves előadókkal állt egy színpadon, mint Tomsits Rudolf trombitaművész, vagy Kőszegi Imre dzsesszdobos.

Ennek a kettősségnek, a klasszikus és a dzsessz találkozásának prezentálásához tökéletesen megfelel George Gershwin és Leonard Bernstein, akiknek szerzeményeit ezen az estén nem csupán eredeti, hanem parafrazeált változatban is előadják a zenészek.

Szakcsi Lakatos Béla vendége lesz Vörös Szilvia operaénekes, aki tavaly nyerte meg a Marton Éva énekversenyt; Szőke Nikoletta, akit a hazai dzsesszszíntér egyik legtehetségesebb énekesének tartanak, nem is érdemtelenül, hiszen az 1983-as születésű Nikoletta már 2005-ben megnyerte a Montreux Nemzetközi Jazz Fesztiválon a 30 év alatti énekesek világvetélkedőjét; Zséda, aki a pop világából érkezik, és számtalan sláger fűződik a nevéhez. Továbbá Horváth Ádám operaénekes, aki a Miskolci Szimfonikus Zenekar volt ügyvezető igazgatója, de volt már a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa is; Orbán György nagybőgős, aki Szakcsi Lakatos Béla zenésztársa a New Gypsy Jazzben; Balázs Elemér dobos, aki Pat Metheny szerint az egyik legjobb dobos a szakmában.

Helyreigazítás
Cikkünk korábbi változatában tévesen azt állítottuk, hogy Horváth Ádám operaénekes a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója. Ezzel szemben az igazság az, hogy Horváth Ádám 2014 májusa óta már nem tölti be ezt a pozíciót, helyette Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető áll a zenekar élén.

Az érintettektől elnézést kérünk!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.