Szakcsi Lakatos Béla és a ferencesek

Pion István

Pion István

2015. január 15., csütörtök 19:28, frissítve: hétfő 15:40

Szakcsi Lakatos Béla a ferencesek szervezésében pénteken jótékonysági koncert ad a Zeneakadémián.

Nem túlzó talán, ha leírjuk: reneszánszát éli Szent Ferenc népszerűsége. A pápa is az ő nevét választotta magának hivatalba lépésekor, és nem csupán ennek kapcsán, de idehaza is egyre többször kerül szóba a katolikus egyház egyik legismertebb szentje, köszönhetően többek között magának a ferences rendnek. Ehhez járul hozzá most az is, hogy a  rend új csatornákat keresve igyekszik alapítójának kitaposott ösvényén haladni tovább, ugyanis különleges esemény készülődik. A Zeneakadémia is bekapcsolódik a szeretet és a szegények, valamint az elesettek felé való fordulás védőhálójának foltozásába: Szakcsi Lakatos Bélával és az ő barátaival karöltve, a ferencesek szervezésében valósul meg az a koncert, amelynek bevételeiből autistákat támogatnak.

Péntek este nyolc órától a Kossuth-díjas dzsesszzongorista és muzsikustársai két olyan zeneszerző műveiből válogatnak majd, akik a dzsessz és a klasszikus zene határvidékén foglalnak helyet. Ez nem véletlen, hiszen Szakcsi Lakatos Béláról tudható, hogy pályafutását gyerekként a klasszikus zongorával kezdte, de a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium elvégzése közben már olyan neves előadókkal állt egy színpadon, mint Tomsits Rudolf trombitaművész, vagy Kőszegi Imre dzsesszdobos.

Ennek a kettősségnek, a klasszikus és a dzsessz találkozásának prezentálásához tökéletesen megfelel George Gershwin és Leonard Bernstein, akiknek szerzeményeit ezen az estén nem csupán eredeti, hanem parafrazeált változatban is előadják a zenészek.

Szakcsi Lakatos Béla vendége lesz Vörös Szilvia operaénekes, aki tavaly nyerte meg a Marton Éva énekversenyt; Szőke Nikoletta, akit a hazai dzsesszszíntér egyik legtehetségesebb énekesének tartanak, nem is érdemtelenül, hiszen az 1983-as születésű Nikoletta már 2005-ben megnyerte a Montreux Nemzetközi Jazz Fesztiválon a 30 év alatti énekesek világvetélkedőjét; Zséda, aki a pop világából érkezik, és számtalan sláger fűződik a nevéhez. Továbbá Horváth Ádám operaénekes, aki a Miskolci Szimfonikus Zenekar volt ügyvezető igazgatója, de volt már a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa is; Orbán György nagybőgős, aki Szakcsi Lakatos Béla zenésztársa a New Gypsy Jazzben; Balázs Elemér dobos, aki Pat Metheny szerint az egyik legjobb dobos a szakmában.

Helyreigazítás
Cikkünk korábbi változatában tévesen azt állítottuk, hogy Horváth Ádám operaénekes a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója. Ezzel szemben az igazság az, hogy Horváth Ádám 2014 májusa óta már nem tölti be ezt a pozíciót, helyette Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető áll a zenekar élén.

Az érintettektől elnézést kérünk!

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.