Szentmártoni János lesz „a költő másképp” szerdán

rKissNelli

2014. január 15., szerda 14:59

Szentmártoni János a január 15-ei, szerdai Versek szódával – Költők másképp estsorozat vendége a Nemzeti Színházban.

A Versek szódával, avagy költők másképp rendhagyó irodalmi sorozat estjein hónapról hónapra elismert kortárs költők lépnek színpadra, és hétköznapi vagy éppen nem hétköznapi oldalukról mutatkoznak meg. A Versek szódával esteken a meghívott írók, költők mellett a műsorvezető más vendégekkel, más társművészekkel, barátokkal is beszélget, hogy a vendégekről teljesebb képet adjon hobbijuk, kedvenc időtöltésük, más művészeti tevékenységük bemutatásával. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke sem csak versekkel érkezik. Megismerhetjük a barátaival közösen alapított Furcsa Vendég Zenekart, amely Szentmártoni-verseket és dalszövegeket zenésít meg. Idegen szobákban című számuk itt hallgatható meg. A szerdai esten beszélgetőtárs lesz Tarján Tamás irodalomtörténész-kritikus, közreműködik Tóth László, a Nemzeti Színház színművésze, és megtudhatjuk, milyen művészeti ág felé kacsintgat a költő kislánya, Anna.

A 2011 óta működő Versek szódával-sorozat eddigi meghívottjai Lackfi János, Iancu Laura, Szálinger Balázs, Tóth Krisztina, Térey János, László Noémi, Győrffy Ákos, Kiss Judit Ágnes, Végh Attila, Kányádi Sándor, Oravecz Péter, Muszka Sándor, Csukás István. Az estek folyamán fellépett még többek között a Bajdázó zenekar, Cipő, Gergye Krisztián, Halász Judit, Horváth Csaba, Másik János, Mihályi Győző, Manoya, Baricz Gergő és Bodrogi Gyula voltak. Az évad további vendégei lesznek még Szálinger Balázs (február19-én), Kiss Judit Ágnes (március 19-én), Bereményi Géza (április 16-án) és  Lackfi János (május 21-én).

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.