Szenzációs felfedezés: 175 fényévnyire is élet születhet

Lóska Márton

2011. október 27., csütörtök 18:50

Hatalmas jeges gyűrűvel körülölelt napra bukkantak csillagászok. A felfedezés során a tudósok először figyeltek meg egy éppen születőben lévő naprendszert, melyben ideálisak a körülmények az olyan aszteroidák kialakulására, amelyekhez hasonlók Földünket is „eláztathatták”.

Szenzációs felfedezésről beszélnek az European Space Agency (ESA) szakemberei. Ugyan korábban már sikerült vízzel telített napgyűrűket megfigyelni, de ezek túl közel voltak az atomkohókhoz, melyek kisöprik közvetlen közelükből a gőzt, amit jellemzően a külső bolygók gyűjtenek be. Azonban a Földünktől 175 fényévnyire található TW Hydrae „udvara” 200 csillagászati egységre (Nap–Föld-távolság) található a központi csillagtól, ami ideális távolság az olyan jeges üstökösök kialakulásához, melyek későbbi vándorlásuk során elszállíthatják az élet alapját a belsőbb bolygókra.

Fotó: NASA
A galaktikus ékszert az ESA 2009-ben útjára bocsátott Herschel űrteleszkópja pillantotta meg, „amely az eddigi legfinomabb infravörös tartományban tett megfigyeléseket szolgáltatja”. Az eszköz 1,5 millió kilométerre „nyugszik” Földünktől egy úgynevezett Lagrange-ponton, ahol bolygónk és a Nap gravitációs hatása kiegyenlítődik. A műszernek szüksége is van a nyugalomra, ugyanis HIFI-rendszerének (Heterodyne Instrument for the Far-Infrared) hihetetlenül gyenge adatokat kell feldolgoznia, jelen esetben azokat a vízmolekulákat érzékeli, melyeket a „csupán” 10 millió éves TW Hydrae ultraibolya sugárzása szakít le a porfelhőn „csüngő” jégdarabkákról. Michiel Hogerheijde, a hollandiai Leiden Obszervatórium munkatársa elmondta, hogy számításaik szerint a gyűrűben több ezer földi óceán feltöltésére elegendő víz van.

 

Fotó: NASA

A felfedezés az élet kialakulásának lehetőségeit is felveti, ugyanakkor nem törvényszerű, hogy a rendszerben létrejön egy Földünkhöz hasonló édenkert, hiszen ehhez a víz jelenléte és a szállítók mellett a kirakós számtalan darabkájának kellene a helyére hullania. Ugyanakkor a csillagászati felfedezések – és a józan paraszti ész is – azt mutatják, hogy ami a világegyetem egyik szegletében megtörténik, az valószínűleg megismétlődik máshol is.

Forrás: Time

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.