Szerelem és halál a Balatonnál

Megújult a balatonszárszói József Attila emlékház

rkk

2012. február 17., péntek 15:26

Újra megnyitja kapuját a balatonszárszói József Attila Emlékmúzeum. A villasoron lévő, európai uniós forrásból 2012-ben megújuló, egykori Horváth-panzió ad otthont az új, állandó József Attila-kiállításnak. A korszerűsítés hatvanmillió forintba került, ebből több mint 48 millió forintot a Dél-dunántúli operatív programban elnyert pályázati támogatásból fedeztek. Az új kiállítás ünnepélyes megnyitója február 24-én, pénteken lesz.

Az egykori Horváth-panzióban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségéből lábadozó költő. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, amelyről nem tért többé vissza. A 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Forrás: Petőfi Irodalmi MúzeumAz aktív befogadásra késztető, látványos belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is bemutatja a költő tárgyi hagyatékát, lírai univerzumát, azt a példátlanul sokrétű költészetet, melynek az eszmélkedés mellett az emlékezés volt a legfontosabb ihletője. Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését), eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlat egyedi a maga nemében. Szerelemvágyról, szenvedésről, halálról szól, mégis minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A családdal érkezőknek olyan játékos-kreatív közös befogadást kínál, amelyek segítségével a gyerekek is sok mindent megérthetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből.

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír