Szerelmi vallomást öntött csokoládéba

2012. február 14., kedd 08:18

Bujaság, titokzatosság, felszabadultság, biztonság, teljesség – szerelmi vallomás csokoládéban kifejezve. Nagy Judit televíziós műsorvezető által készített eNJé Szívdobbanás kollekció csokoládéihoz Kőrősi Sándor írt haikukat, a Trio National pedig a zenében fogalmazta meg mindazt, amelyet ezek a bonbonok magukban foglalnak. A kollekcióból mindössze 160 doboz készült.

Judit még gyerekkorában kötött örök szövetséget a csokoládéval. Mint minden kisgyerek, ő is mindenre képes volt, hogy kikutassa a házi csokikészletet. A kötelék idővel csak erősödött, minden titkát meg akarta fejteni: végül férje íratta be egy alapfokú csokoládékészítő tanfolyamra három évvel ezelőtt. Azóta Judit több nemzetközi tanfolyamon részt vett, szinte fanatikusan vetette bele magát a bonbonkészítés tudományába. Azt mondja, férje nélkül talán nem is mert volna belevágni. Így hát mindent, amit számára a házasság jelent, belefoglalta a bonbonokba. Elsőre talán különösen hangzik, de tényleg őszintén és nyíltan vall a kollekcióban arról, hogy mit jelent számára a szerelem.

A csokoládé olyan, mint a szünet a zenében. Megállít.

Fotó: Falus Kriszta


Judit – elmondása szerint – csokoládéival azt szeretné elérni, hogy akik megkóstolják, éljék újra meg a szerelemhez fűződő kedves, szomorú emlékeiket. Talán, ahogy ő mondja, újrafogalmazhatjuk, újraélhetjük és lezárhatjuk őket, ha ezeket a csokoládékat megkóstoljuk. „A csokoládé olyan, mint a szünet a zenében. Megállít. Illat, hang és íz szabadít fel ezernyi mélyen nyugvó emléket, érzést, fájdalmat, örömet” – vallja a műsorvezetőnő.

Nem olyan édes falatokról van szó, amiket gyorsan, menet közben bekapunk, hogy cukorszintünket helyreállítsuk. Ezekre a csokoládékra időt, figyelmet kell szánni. Mindegyiknek megvan a maga története, jelentése: egy szerelem állomásai ezek a bonbonok. A kóstolás a hozzájuk készült zenei aláfestésekkel és haikukkal lesz teljessé, felejthetetlen pillanattá.

Fotó: Falus Kriszta

A bonbonok alapját madagaszkári, dominikai, grenadai és ecuadori gran cru, azaz magas minőségű, terület- és fajtaszelektált kakaóbabokból készült csokoládé adja. A táblás csokikon szocializálódott ember elképzelni sem tudja, hányféle illata, íze lehet a csokoládénak: gyümölcsös, füstös, a sós tenger illatát idéző, vagy épp visszafogottan krémes. Judit ezeket az alapcsokoládékat egy-egy különleges fűszerrel párosította.

A bujaságot a damaszkuszi rózsaolaj, a titokzatosságot a vadbors, a felszabadultságot a tonkabab, a biztonságot a kasszia jelképezi. A félgömb alakú bonbonokból végül összeáll az egész: a nő a mirha, a férfi a tömjén, amelyek az édes narancs ízében teljesednek ki. Markáns ízű csokoládék ezek, olyanok, mint a szerelem, amely magasba emel vagy letaszít. Aki nem nyitott az új ízekre, nehezen fog tudni megbarátkozni velük.

Nagy Judit a legjobbaktól tanult: Mautner Zsófi, a Chili&Vanília gasztroblog szerzője és Szántó Tibor csokoládékészítő segített neki a bonbonok megalkotásában, a legtökéletesebb fűszerek kiválasztásában. Feller Adrienne pedig az illóolajok terén segédkezett Juditnak.


A Szívdobbanás kollekció a nálunk is már hagyománnyá váló Valentin-napra készült el. Boltban nem lehet ugyan hozzájutni, a Szívdobbanást a weboldalukon lehet megrendelni, de a bonbonokat házhoz is szállítják.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.