Sziget: Muzsikás együttes és Quimby a nulladik napon

Grund

2013. június 4., kedd 15:45, frissítve: kedd 16:41

A Muzsikás együttes negyvenedik születésnapjára és a Quimby csodaországgal körített nagykoncertjére épül az idei Sziget nulladik napja.

Hagyomány, hogy a Sziget magyar megaprodukcióval indul a nulladik napon, idén augusztus 6-án. Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője szerint nem könnyű a választás, mert véges azoknak a kortárs magyar produkcióknak a száma, amelyeknek teljes napot érdemes szentelni a Szigeten. A fesztivál eddig is sok nagyszabású koncertet csábított magához: náluk búcsúzott el a közönségtől feloszlása előtt a Kispál és a Borz, velük ünnepelte huszadik születésnapját a Tankcsapda, és volt a Szigeten nulladik napi vendég az Illés és az LGT. A nulladik napra a rendes napijegynél alacsonyabb jegyár mellett az is jellemző, hogy több generációnak próbálnak meg megfelelni a programokkal, és olyan felhozatalt igyekeznek összeállítani, ami a külföldieknek is elmond valami érdekeset Magyarországról.Idén a népzenei műfaj irányába is kitekintenek a nulladik nappal, és ehhez apropó is akadt: 40 éves jubileumát ünnepli a Muzsikás együttes, amely a fesztivál szervezői szerint „szinte nemzeti intézménynek tekinthető”. Az együttes idestova a harmadik generáció számára teszi élővé és érthetővé a népzenét, miközben a világ legnagyobb koncerttermeiben is sikereket aratott. Megállja a helyét a nagy rockszínpadokon, klasszikus zenei fesztiválokon és dzsesszklubokban is. És mert a Muzsikás minden zenei műfaj irányába nyitott, ezért idén megtörténhet az is, hogy a Sziget közönsége Bartókot fog hallgatni. A Muzsikás  magyar és külföldi vendégeket is hívott erre az alkalomra, és a műfaji sokszínűségre itt sem lehet panasz: fellép velük Jandó Jenő zongoraművész, az Amadinda ütőegyüttes, Alexander Balanescu hegedűművész és az amerikai Woven Hand rockegyütes.

A nulladik nap másik produkciója a Quimby nagykoncertje lesz, amely köré összművészeti fesztivált is szerveznek a zenekar ötletei alapján. A közönségkedvenc alternatív rockegyüttes nem tervezi, hogy feloszlik, és évfordulót sem ünnepel, viszont a fesztivál idejére megjelenik a zenekarról egy „regényes riportkönyv” Quimby Csodaországban címmel a Bookline Könyvek gondozásában. A könyv nem a megszokott zenekari könyvek mintájára, hanem fikciós formában dolgozza fel az együttes történetét. A Quimby kulturális élményparkot rendez be a Szigeten, irodalommal, színházzal, slam poetryvel, cirkusszal, tánccal és táncházzal. Mindehhez Lewis Caroll meseregényét, az Alice Csodaországbant válaszották vezérfonalnak. A koncerten biztosan lesznek velük fúvósok és vendégzenekarok, köztük például a Firewater, a repertoárt pedig interneten szavaztatják meg a közönséggel.Gerendai Károly a hétfői sajtótájékoztatón elmondta azt is: a Duna magas vízállása miatt idén a tervek szerint az óbudai sziget helyett Óbudán, a Faluház előtti téren lesz a hétvégén a Gyereksziget, ennek az engedélyezésére várnak. A korábbi években többször előfordult, hogy a Duna elöntötte az óbudai szigetet, ezért most árvízvédelemmel kapcsolatban is lépéseket tesznek a fesztivál szervezői. Mivel közterületről van szó, ebben önkéntesek és a döntéshozók segítségére is számítanak.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.