Sziget: sokkal több, mint egy fesztivál

2016. április 19., kedd 18:58, frissítve: szerda 11:47

A bérletek jelentős része már elfogyott, így a tavalyi rekordlátogatottság után ismét telt házra készül a 24. Sziget Fesztivál stábja – hangzott el az esemény keddi beharangozó sajtótájékoztatóján. Az augusztus 10-én rajtoló rendezvényen előtérbe kerül a biztonság, szigorodik a beléptetés, de tovább fejlesztik a kiszolgálóegységeket, és nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem is. A fesztivál kiemelt témája – a társadalmi felelősségvállalás jegyében – a menekültválság lesz.

Több mint félmilliárdos nyereséggel zárta a 2015-ös évet a Hajógyári-szigeti fesztivál mellett többek közt a Volt Fesztivált és a Balaton Soundot rendező Sziget Kft. Nagy szerepe volt ebben a tavaly minden korábbi rekordot megdöntő Sziget Fesztiválnak, amelyre 441 ezren látogattak el. Közülük a bérlettel érkező vendégek kilencven százaléka külföldi volt.

Idén is 5 milliárd a büdzsé

Nem véletlenül hangsúlyozta egy januári sajtótájékoztatón Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, hogy a fesztiválok az államnak igencsak előnyösek, sikerük a hazai turizmus bevételein is meglátszik: évi 100 milliárd forintot hoznak. A három említett nagy zenei rendezvény egyébként tavaly összesen közel 500 millió forintos állami támogatásban részesült. Ebből a Szigetre 150 millió jutott, ami az 5 milliárd forintos költségvetés 3 százaléka.

Nem változott a büdzsé az idei évre, ezúttal is 5 milliárd forintot fordítanak a fesztiválra – mondta el Gerendai Károly főszervező kedden. Hozzátette, hatalmas a verseny a fesztiválpiacon, a Sziget pedig az anyagiak tekintetében nem képes versenyre kelni a nagy nemzetközi zenei rendezvényekkel, így akárcsak az elmúlt években, ezúttal is a hangulatra helyezik a fő hangsúlyt. – A Sziget több, mint egy fesztivál: nyaralás és kulturális élmény egyben, ahová már nem is elsősorban a fellépő sztárok miatt érkeznek a vendégek – hangsúlyozta Gerendai.

Ezt bizonyítja, hogy jóval a program kihirdetése előtt elfogyott a bérletek jelentős része. Ötnapos bérletet már nem is lehet kapni, a hétnaposnak pedig már a háromnegyedén túladtak, így aki még bérletet szeretne, siessen, különben lemarad – hívta fel a figyelmet a főszervező. Lassan nagyobb az igény, mint amit ki tudnak elégíteni. – A Hajógyári-sziget kapacitása véges, így nem lehet a végtelenségig terjeszkedni – tette hozzá.

Névre szóló jegyek és bérletek

Higiénia szempontjából a fesztivál eddig is jobban teljesített versenytársaihoz képest, idén azonban még tovább fejlesztik a WC- és a zuhanyblokkokat. Nagyobb figyelmet szentelnek a környezetvédelemnek, még zöldebb lesz a Sziget, bár ennyi ember mellett nehéz elérni, hogy a terület valóban zöld maradjon – fogalmazott Gerendai. Hozzátette, napjainkban a biztonság elsődleges szempont, ezért is szigorítanak a beléptetésen. Idén, „mintha repülőtéren csekkolnánk be”, minden jegy és bérlet névre szóló lesz, csak igazolvánnyal lehet átvenni, az adatokat pedig „a biztonsági szervek átfuttatják majd az adatbázisukon”, hogy illetéktelenek ne léphessenek a fesztivál területére.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kardos József programigazgató elmondta, a fesztivál kiemelt témája a menekültválság lesz. A Sziget múzeumi negyedében a párizsi Musée national de l’histoire de l’immigration (Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum) utazó kiállítása és a Néprajzi Múzeum tárlata járja körbe alaposan a témát. Emellett filmvetítésekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel készülnek a szervezők, és ellátogat a fesztiválra Antonio Gutierrez, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának volt vezetője is.

Gerendai Károly ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem foglalnak állást ideológiai-politikai kérdésekben, de a fesztivál tükröz egy világlátást: a nyitottságot és az elfogadást. – A Sziget „multikulti” volt és az is marad – tette hozzá Kardos József.

Rihanna, Noel Gallagher, Die Antwoord

A programigazgató hangsúlyozta, idén is színes kulturális program várja a látogatókat. Lesz cirkusz, ahol mások mellett a Baross Imre Artistaképző növendékei is fellépnek, lesz utcaszínház, vurstli, művészeti és civil zóna, színház- és táncsátor, illetve komolyzenei, opera és jazz színpad is. Ez utóbbi vendége lesz Gabriel Prokofjev, a zeneszerző unokája, aki klasszikus zenei DJ-ként igyekszik megszerettetni a műfajt a fiatalokkal.

A nemzetközi sztárok sem maradnak el: a nulladik napon a többszörös Grammy-díjas barbadosi énekesnő, Rihanna lép színpadra. De hazánkba érkezik mások mellett Noel Gallagher, Marky Ramone, a Die Antwoord, Jake Bugg és a Parov Stelar, Manu Chao, a Muse, SIA és az izlandi Sigur Rós. A világzenei színpadra érkezik a szerb Goran Bregovic, a Fanfare Ciocarlia, Rachid Taha és Rupa Marya is. A magyar fellépők között szerepel mások mellett a Quimby, a Cimbaliband, a Punnany Massif és a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató verseny győztese is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.