Színház a bevándorlókért

2012. november 28., szerda 13:39

A bevándorlók társadalmi beilleszkedését a közösségi művészet eszközeivel segítő módszertanról szóló konferenciát tart a hétvégén az Artemisszió Alapítvány.

Jelenleg Európa népességének 9,5 százaléka, körülbelül 69,8 millió ember migráns. A migránsok előtt álló kihívások gyakran stresszel, szorongással, az önbecsülés elvesztésével vagy a társadalmi kapcsolataik hiányával járnak, a befogadó ország pedig a legtöbbször elvárja tőlük, hogy mielőbb beilleszkedjenek. Az Ariadne projekt – művészetekkel az interkulturális tanulásért – célja összegyűjteni, értékelni és elérhetővé tenni azokat a művészetterápiás módszereket, amelyek segíthetnek feloldani a migrációból adódó társadalmi feszültségeket, megkönnyíteni a bevándorlók beilleszkedését.

Az Ariadne projektben hat európai szervezet hozott létre egy nyilvános tudástárat az integrációt segítő művészeti kezdeményezésekből. Felkutatták, kaz eddig ismert módszereket, és az eredményről november 29-30-án számolnak be a Budapesten újranyíló Gödör Klubban egy konferencián. A gyakorlatokon bemutatják milyen a fórum színház, hogyan segítik a migránsokat a társadalomba való beilleszkedésben különféle táncfoglalkozásokkal, művészeti mediációval, kreatív írással és számos más módszerrel.

Az eseményen jelen lesznek olyan migránsok, akik részt vettek a művészeti csoportfoglalkozásokon, és beszámolnak személyes tapasztalataikról.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.