Színpaddá változtatja a Hősök terét Koltay Gábor

R. Kiss Kornélia

R. Kiss Kornélia

2016. április 14., csütörtök 14:44

Itt élned, halnod kell címmel a magyar történelmet feldolgozó zenés játékkal rukkol elő az Esztrád Színház Koltay Gábor rendezésében. A szuperprodukció az egész Hősök terét elfoglalja majd június 17–18-án.

Olyan énekesek vesznek részt az előadásban, mint Deák Bill Gyula, Vikidál Gyula, Varga Miklós és Makrai Pál, kiegészülve néhány népszerű fiatal előadóval, mint Palcsó Tamás énekes és Hujber Ferenc színész. A zenét Koltay Gergely és Szűts István, a Kormorán zeneszerzői szerezték, a szövegkönyvet Koltay Gábor állította össze. Ezek nem saját szerzeményei; történelmi szövegeket és irodalmi műveket válogatott össze, amelyeket megzenésítenek vagy prózában adnak elő.

A legjelentősebb történelmi személyiségeket és eseményeket idézik meg a honfoglalástól a rendszerváltásig. A koreográfiát Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője készíti. Háromszáz néptáncos szerepel majd a színpadon, továbbá lovasok, tűztáncosok és artisták. A szereposztásról még semmit nem árult el a rendező, aki egyben látványtervezője is az előadásnak. Az itt élned, halnod kell az 1956-os emlékév égisze alatt jön létre, és az alkotók 1956 hősei előtt kívánnak fejet hajtani a produkcióval, az előadás mégsem 1956-ról fog szólni.

A jelentős történelmi események pár perces etűdökben elevenednek meg, 1956 egy lesz ezek közül. A színpad U alakú lesz, a tér nagy részét elfoglalja majd. A közönség az Andrássy út torkolatából nézheti az előadást, körben állóhelyek lesznek. Az előadást június 17–18-án tartják. A költségvetést érintő kérdésünkre az Esztrád Színház közölte: jegybevételekből, pályázati és szponzori támogatásokból és saját költségvetésből fedezik az előadást. Közlésük szerint a tárgyalások folyamatban vannak, ezért még nem tudják meghatározni a költségvetést, de hozzávetőleges összeget sem közöltek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.04.14.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.