Színpaddá változtatja a Hősök terét Koltay Gábor

2016. április 14., csütörtök 14:44

Itt élned, halnod kell címmel a magyar történelmet feldolgozó zenés játékkal rukkol elő az Esztrád Színház Koltay Gábor rendezésében. A szuperprodukció az egész Hősök terét elfoglalja majd június 17–18-án.

Olyan énekesek vesznek részt az előadásban, mint Deák Bill Gyula, Vikidál Gyula, Varga Miklós és Makrai Pál, kiegészülve néhány népszerű fiatal előadóval, mint Palcsó Tamás énekes és Hujber Ferenc színész. A zenét Koltay Gergely és Szűts István, a Kormorán zeneszerzői szerezték, a szövegkönyvet Koltay Gábor állította össze. Ezek nem saját szerzeményei; történelmi szövegeket és irodalmi műveket válogatott össze, amelyeket megzenésítenek vagy prózában adnak elő.

A legjelentősebb történelmi személyiségeket és eseményeket idézik meg a honfoglalástól a rendszerváltásig. A koreográfiát Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője készíti. Háromszáz néptáncos szerepel majd a színpadon, továbbá lovasok, tűztáncosok és artisták. A szereposztásról még semmit nem árult el a rendező, aki egyben látványtervezője is az előadásnak. Az itt élned, halnod kell az 1956-os emlékév égisze alatt jön létre, és az alkotók 1956 hősei előtt kívánnak fejet hajtani a produkcióval, az előadás mégsem 1956-ról fog szólni.

A jelentős történelmi események pár perces etűdökben elevenednek meg, 1956 egy lesz ezek közül. A színpad U alakú lesz, a tér nagy részét elfoglalja majd. A közönség az Andrássy út torkolatából nézheti az előadást, körben állóhelyek lesznek. Az előadást június 17–18-án tartják. A költségvetést érintő kérdésünkre az Esztrád Színház közölte: jegybevételekből, pályázati és szponzori támogatásokból és saját költségvetésből fedezik az előadást. Közlésük szerint a tárgyalások folyamatban vannak, ezért még nem tudják meghatározni a költségvetést, de hozzávetőleges összeget sem közöltek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.04.14.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.